Overzicht

Periode: 1976 - 1979
Status: gestopt
Plaats(en): Groningen
Genre(s): disco, funk, pop

Zoek in site

U bent hier: Home Acts Boozy

Boozy

Boozy is gevormd rond zanger-gitarist Bert Tamaela en zangeres Marijke Verboon. Onder de naam Sundown (niet te verwarren met het folkduo) speelt de band in het commerciële circuit. Met Boozy wordt de muziek gemaakt die de band het leukst vindt. Men treedt op in de diverse gelegenheden in en rond Groningen, met als vaste haven het optreden elke zondagavond in de Koffer

Landelijk succes

Landelijk succes is al snel voor Boozy weggelegd. De single 'Dance to the music' komt op 12 maart 1977 de hitparade binnen en bereikt als hoogste positie nummer 21. Het nummer 'Angela' van de debuut-LP 'Boozy' komt op 4 juni 1977 binnen en bereikt nummer 17. Ook 'Broken dreams' haalt de lijst, maar scoort niet erg hoog. Na de top-40 periode vertrekt Chris Kleine en in zijn plaats komt toetsenist Robert Rettich. Deze blijft niet lang, zijn vervanger is Alides Hidding (Time Bandits ex The Orb en Tickle). Ook de bekende gitarist Jan Akkerman speelt even bij Boozy.

Een nieuwe impuls

Zangeres Marijke Verboon verlaat eind 1978 de groep. Er volgen meer bezettingswisselingen en de band raakt een jaar later in het slop. De komst van leden van Fandango moet een nieuwe impuls geven. Willem Veenhoff op toetsen en Frank de Jong op drums versterken de groep. Toch valt Boozy niet lang hierna uit elkaar.

Later

Bert Tamaela begint eerst D'men en daarna Fox the Fox, waarmee hij succesvol is en hits scoort in Europa en Zuid-Amerika. Alides Hidding scoort solohits, en wordt bekend met de band Time Bandits waarmee hij de hitparades in de Verenigde Staten, Australie en Nieuw Zeeland bereikt. Henk van Zeyst speelt in 2004 bij de Rotterdamse formatie Oriental Quitars en Piet Vorenholt speelt in het begin van de 21ste eeuw als beroepsmusicus in Duitsland. Marijke Verboon doet in Hilversum vooral sessiewerk en maakt enige soloplaten. Chris Kleine zal eveneens als sessiemuzikant werken.

 

Chris Kleine schrijft over zijn periode bij Boozy: " Ik werkte na mijn schoolperiode bij het Noorder Muziekhuis in Groningen. We schrijven 1976. Daar ontmoette ik heel veel Groninger muzikanten. Zo ook de jongens van coverband Sundown. Zij zochten een nieuwe toetsenist en kwamen bij mij terecht. 

De naam veranderde in Boozy en er werd al snel een contract getekend met Bazard Records en producer Eddy Ouwens die ons ergens had zien spelen. We waren toen al druk bezig met eigen nummers die al snel op de plaat werden gezet. In de beroemde Soundpush studio werden de singles Dance to the music en Angela opgenomen. Die kwamen direct in de top 40 met als resultaat: heel veel spelen in heel Nederland, België en Duitsland. Meerdere malen stonden we in Top Pop en het Tros programma Disco Circus samen met veel beroemde internationale artiesten. Daarnaast uiteraard veel radio-intervieuws.
De volgende stap was een volledig album onder de naam Boozy, opgenomen in de Relight studio's Hilvarenbeek.

In 1978 kwam er een kink in de kabel. Het nummer Angela steeg snel in de top 40 en stond op het punt in de top 10 te komen tot de treinkaping bij de Punt plaatsvond. Dit gooide roet in het eten bij de radioprogrammering. In die tijd werd er nog aangepaste muziek gedraaid. Addé en Bert waren van Molukse afkomst dus dat lag ook al niet lekker bij diverse zaaleigenaren. Resultaat; minder optredens.
In 1978 gaf ik er de brui aan. Veel strijd binnen de band en toename van gebruik van diverse 'middelen' deed me besluiten te stoppen. Alides Hidding (een Boozy ontdekking) later bij de Time Bandits, volgde mij op.
Na ruim een jaar was het helemaal gedaan met Boozy. Bert richtte de band Fox the Fox op. Deze band is erg populair geweest , met name in Frankrijk.
In 1998 is er nog een Boozy reünieconcert geweest in Deventer. De meesten van Boozy zijn nog steeds muzikaal actief".
Bron: website Chris Kleine 

Nieuwsblad v/h Noorden van 23 juli 1976. "Sundown is Boozy".