Overzicht

Periode: 1978 - 1990
Status: gestopt
Plaats(en): Groningen
Genre(s): punk

Zoek in site

U bent hier: Home Acts Boegies

Boegies

Legendarische Nederlandstalige punkband met een landelijk bekendheid. Berucht en beroemd.
Uitvinders van de pretpunk met als slogan ‘Sex en Patat’.

In 1978 gestart in een slaapkamer in Eelde met de de zelfbedachte muziekstijl ‘FS1 Rock & Roll’ en als eerste optreden 5 januari 1980 in Simplon tijdens een punkfestival.

De groep krijgt te maken met de dan heersende verschillen tussen punks onderling en verandert de muziekstijl en bezetting. Zanger Eddy Huizing, alias Speedy en Mouse, van Chops kwam bij de groep.

Vanaf 1982 weet deze met zijn bizarre acts de groep een gezicht te geven, waardoor deze zich onderscheid van de rest. Gecombineerd met Nederlandstalige pretpunk liederen, gelardeerd met ska en rock & roll weet de groep elke zaal ‘plat te krijgen. De groep breekt met elke norm die er nog overeind staat en steld in de nummers onderwerpen aan de orde die tot nu toe nauwelijks besproken zjn. Korte nummers met eenvoudige teksten. Het nummer ‘Meh’ wordt een culthit. ‘Sex en patat’ was de strijdkreet. Na 1985 beleefde de groep haar grote succesjaren. Het publiek geniet. Belgie en West Duitsland worden aangedaan. Het optreden op het festival Waterpop in 1988 wordt een hoogtepunt.

De groep is muzikaal doorgegroeid en wil wat meer. Teksten moeten ergens over gaan en zijn nu ook in het Engels. Ook wordt in 1988 een elpee opgenomen met veel Engelse liedjes met wellicht de bedoeling de internationale markt op te gaan. Het wordt niet het succes wat de band er van verwacht. ‘He Jan, Toe Nou Jan’ is de 7 split single die in 1989, ter gelegenheid van het afscheid van Jan Donkers bij de VPRO in een oplage van 500 stuks wordt uitgebracht. Op de B kant staat een andere groep. Geen Boegies.

Het is uiteindelijk zanger Speedy die de knoop doorhakt en stopt. De ander bandleden proberen de band nog in leven te houden door naar een vervangende zanger te zoeken. Uiteraard lukt dit niet want er is maar een Speedy.

Op 6 januari 1990 viert de groep haar tienjarig bestaan in de Oosterpoort in Groningen tijdens het Noorderslag festival en brent hier de legendarische ode aan dammer Jannes van der Wal met Jannes zelf op het podium.

Op 30 juni 1990 stopt de groep na een optreden opnieuw in de Oosterpoort.

De opname-master van Wy Zyn Zwyn is in 1997 boven water gekomen en bevat 40 (!) nummers. Door ruimtegebrek op het vinyl (!!!) zijn er uiteindelijk 29 uitgebracht. De restnummers zijn heropnamen van nummers, die in 1982 op Lallend Ten Onder te vinden zijn. Er is op 4 sporen opgenomen, waarvan in de studio 1 spoor niet werkte. Dus maar 3 gebruikt. Door de hierdoor ontstane mindere geluidskwaliteit, is volgens de Boegies van enige re-release geen sprake.

Van de Boegies verschijnen ook stripverhalen door Tuppus getekend in 1984 en 1986.

Curieus: De uit Istanbul afkomstige Turkse band “RASHIT” heeft een eigen ‘versie’ (ripoff) gemaakt van het nummer ‘Meh’ van De Boegies. Het verschijnt op de CD Telasa Mahal Yok (KOD 011) en heet ‘Rutin Hayat’.

Eddy Huizing zien we terug bij Jammah Tammah.
Ricky van Duuren gaat o.a. naar De Straaljagers en is striptekenaar in de Verakrant.