Zoek in site

U bent hier: Home Verhalen Streaming video begon 25 jaar geleden in Simplon

Streaming video begon 25 jaar geleden in Simplon

Groningen als bakermat van een wereldwijd fenomeen.

De allereerste live video uitzending op internet ter wereld, kwam vanuit Nederland, vandaag precies 25 jaar geleden. Daarover gaat een rockumentary van de filmmakers Alex Pitstra en Koen de Koning. De film is vanaf vandaag hi-res te bekijken op 25yearsstreaming.com.

Film over de totstandkoming van de allereerste live-stream ter wereld (voor zover bekend) op 4 november 1994, vanuit Simplon in Groningen.

Maker: Alex Pitstra, Koen de Koning
Première: 1 november 2019
Tijdsduur: 22 min. 11 sec.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Streaming is populair
Netflix, HBO, Youtube, Instagram stories: streaming video is razend populair. Er zijn inmiddels meer abonnementen op videodiensten dan op digitale televisie. Met je smartphone kun je met 1 klik live uitzenden. Maar lang voordat bedrijven als YouTube begonnen, werd er in Nederland al druk geëxperimenteerd met streaming video.

De eerste live uitzending ooit
Op 4 november 1994 werd een rockconcert live uitgezonden vanuit poppodium Simplon in Groningen. De beeldkwaliteit was matig en er waren maar vier kijkers, maar het was wel de eerste live video uitzending op internet ter wereld, voor zover te achterhalen is.

‘Ready Set, Rock ‘n Roll’: 1994
De film ‘Ready Set Rock ‘n Roll’ geeft een inkijkje in de rockmuziek en creatieve scene van Groningen in 1994. Nirvana en Pearl Jam waren populair. Windows 95 bestond nog niet. Internet stond echt nog in de kinderschoenen. Films? Pulp Fiction, Forrest Gump en Natural Born Killers. Het was de tijd van Kabinet Kok I, Mitterrand, Mandela en, eh Wet Wet Wet.

Jochies met een modem
En daar was een stel jochies zonder budget maar met een wild plan, een computer en een modem. Rudo de Jong, Gerad Harens en Stef van der Ziel deden iets wat voorbehouden was aan grote satellietmaatschappijen en omroepen met grote budgetten: een wereldwijd te bekijken live uitzending.

Waarom gebeurde dit in Groningen?
Meer dan een derde van de inwoners van Groningen is student. In de jaren ’90 speelden veel studenten in bandjes, in de vele kroegjes en podia zonder sluitingstijden. Tot diep in de nacht werd muziek gespeeld.

Pionieren
De muziekscene van Groningen trok weer andere creatieve geesten aan. Ze deden aan fotografie, videomontage en ontwerpen. Er ontstond een Do It Yourself mentaliteit, om als gemeenschap nieuwe creatieve middelen te ontwikkelen. Ze pionierden met beperkte middelen met ­­computers en Internet en zo ontstond het idee om alles aan elkaar te knopen: muziek, video, publiciteit en internet.

Digitale stad anno 2019
Tegenwoordig is Groningen nog steeds die jonge stad, met nog veel meer internationale studenten, en een ontzettend goed draaiende digitale industrie. Groningen presteert landelijk en Europees gezien veel beter als het gaat om snelgroeiende internetbedrijven. Denk aan Voys, Frank, Payt, Appwiki, Parkos, Nova, Belsimpel, Dataprovider, Simplicate en vele anderen. De pionierende en ondernemende geest zit er nog goed in, in Groningen.

Welke band was het eigenlijk, die live werd uitgezonden, op die vrijdagavond van 4 november in 1994? De betrokkenen weten het niet meer, ze waren te veel gefocust op het maken van die uitzending.

Bekijk de zoektocht naar die eerste live stream in de docu Ready Set, Rock ‘n Roll, waarin Poparchief Groningen ook een rol speelt. Meer info over de film, live streaming en gerelateerde onderwerpen op de website 25yearsstreaming.com.

Bron: 25yearsstreaming.com, Jet-Stream