Zoek in site

U bent hier: Home Verhalen Saxofonist Jenne Meinema overleden

Saxofonist Jenne Meinema overleden

Nestor van de noordelijke jazzmuziek en voorbeeld voor jong en oud.

Saxofonist Jenne MeinemaFoto door Alice Roggen

Zaterdag 3 oktober jl. is saxofonist Jenne Meinema op 89-jarige leeftijd overleden. Meinema (Groningen, 18 mei 1931) was van bijzondere invloed op de ontwikkeling van de lichte muziek in het Noorden. Als autodidact speelde hij in ontelbare combinaties, met zowel populaire muziek als jazz. Als mentor begeleidde hij menigeen bij de aanvang van zijn/haar muzikantencarrière en als bestuurder was hij van grote betekenis voor het Noordelijk muziekleven.

Hoewel Meinema het meest in de publiciteit kwam met jazz-gerelateerde projecten, geeft dit een vertekend beeld van de realiteit. Want hoewel de jazz zijn grootste liefde was, trad hij voor het overgrote deel op met populaire muziek.Hij is dan ook op de meest uiteenlopende producties te horen.

Stichting Beeldlijn maakte in 1990 een documentaire over Meinema, simpelweg getiteld 'Jenne', waarin filmmaker Buddy Hermans hem volgt gedurende een non-stop optreden met telkens wisselende formaties: De Jenne Meinema marathon. De beelden worden afgewisseld met een interview door muziekjournalist Eddy Determeyer. In de documentaire spreekt de muziek meer dan de man, een uitdrukkelijke wens van Jenne.

Paul Penninkhof begon enkele jaren geleden aan een opzet voor een uitgebreidere biografie, die t.z.t. op de website van het Poparchief zou verschijnen. Daarvoor sprak hij meerdere keren met Meinema, ook zijn er toen meer dan een dozijn fotoalbums en plakboeken gedigitaliseerd. Het is de bedoeling dat deze in de loop der tijd alsnog geplaatst zullen worden. Naast een beknopte biografie over Jenne staan er ook enkele links naar de vele bands, orkesten en combo's waarmee Jenne Meinema optrad.