Zoek in site

U bent hier: Home Verhalen Rockumentary Grunn wil de verhalen achter de muziek vertellen

Rockumentary Grunn wil de verhalen achter de muziek vertellen


 Stichting Filmcollectief levert met Rockumentary Grunn komend jaar (2017 red.) tien documentaires af over de Groningse popgeschiedenis. Filmmaker Roeland Dijksterhuis wil vooral de verhalen achter de muziek vertellen.

De verhalen achter de muziek vertellen. Dat wil Rockumentary Grunn, het project van 36-jarige filmmaker Roeland Dijksterhuis. Hij kwam op het idee toen hij een paar jaar geleden meewerkte aan de documentaire Brood op de Markt over rockster Herman Brood. De anekdotes die filmers als Piet Wichers en Evert Winkel tijdens het maken oplepelden, zetten hem aan het denken. ,,Ik besefte dat die verhalen net zo interessant zijn als het materiaal dat ze uiteindelijk hebben gemaakt. Er zit een hele tijdgeest achter.” Rockumentary Grunn

Dijksterhuis vat al snel het plan op dergelijke verhalen uit te pluizen om zo filmbeelden in een breder kader te plaatsen. ,,Dan gaat het echt leven.” Van het een komt het ander. Hij vindt al snel aansluiting bij het Gronings AudioVisueel Archief (GAVA) waar drieduizend uur aan film wordt bewaard. Cultureel erfgoed dat waardevol is voor het vormen van het collectieve geheugen.

Het oorspronkelijke voornemen om met een te bouwen app een soort Netflix voor Groningen op te zetten, blijkt vooralsnog (rechten)technisch gezien wat te veel voeten in de aarde te hebben. ,,Ik wil al het archiefmateriaal van Groningse muziek online zetten en daaromheen series maken. Documentaires over bands, poppodia, muzieksoorten en tijdsperiodes bijvoorbeeld.” Om te laten zien dat er genoeg te vertellen is, is samen met productieleidster Carla Wolbers en Mara Mouwen Rockumentary Grunn opgezet. ,,Daarmee begeleiden we mensen die archiefmateriaal hebben om zo hun eigen film te maken. Dat zijn we nu aan het doen.” Dijksterhuis werkt hiervoor samen met professionele camera- en geluidsmensen, editors, redacteuren en regisseurs.

Eemspop

Het eerste resultaat dat in de steigers staat is een documentaire van zo’n tien minuten over het festival Eemspop in Uithuizen. Daarin legt initiatiefneemster Marjon Veenstra uit waarom ze daar ooit mee begon. ,,Zij is begeleid door Saskia Jeulink bij het maken van haar eigen documentaire. Marjon is nu dus eigenlijk regisseur van haar eigen film over haar eigen festival. Dat is heel tof. Ik vind het wel inspirerend om te zien hoe iemand tot het organiseren van zoiets komt. Het werd toch een festival waar een paar duizend mensen kwamen.” Rockumentary Grunn

Aan een volgende documentaire wordt al druk gewerkt. ,,Die gaat over James Serra en Geugie Hoogeveen en hun tijd als hiphoppers in Stadskanaal. Het is al fantastisch dat die muziek daar werd gemaakt, maar het is ook mooi te laten zien dat die jongeren in hun vrije tijd iets creatiefs gingen doen.” Over Het Viadukt in de stad Groningen maken Tom Tieman en Quince Jones een documentaire. Goede timing, want binnenkort gaat het oefenruimtecomplex in de H.L. Wichersstraat plat om plaats te maken voor de nieuwe ringweg. Dat nu op het laatste nippertje nog beelden worden vastgelegd van die historische plek bewijst het belang van het project.

Zo is het ook goed dat aan de hand van indorock de oorsprong van de rock-’n-roll in Groningen wordt belicht. ,,Daarvoor werk ik samen met Koen van Krimpen. We portretteren de nog levende leden van de groep Little Ritz and his Rocking Butterflies.”

‘Film is qua ritme ook net muziek’

Dijksterhuis ziet hoe bijvoorbeeld de industrie belangrijk is geweest voor het ontstaan van muziekgroepen in plaatsen als de Pekela’s (Ro-d-Ys) en Stadskanaal. Zo kan via de muziek meteen een maatschappelijk tijdsbeeld worden geschetst. ,,Ik doe het omdat ik het super leuk vind om hiermee bezig te zijn. En als filmmaker ben ik geïnteresseerd in mooie verhalen. Ik luister altijd muziek, maar ik kan geen instrument spelen. Maar film is wat ritme betreft ook een beetje muziek hè; het moet ook swingen, anders is het saai om naar te kijken.” Rockumentary Grunn

De bron met potentiële onderwerpen lijkt onuitputtelijk. Wat te denken van de Tiktak Shows die de Groningse koffiefabriek tussen 1949 en 1970 organiseerde? Of het verhaal van Engeline Westerhuis (1891-1984), de vrouw uit Usquert die het als Angela Cona tot internationale operazangeres schopte?

Maar voorlopig is er geld voor tien documentaires. Financieel wordt Rockumentary Grunn mogelijk gemaakt door onder meer bijdragen van de provincie Groningen en enkele fondsen. Dijksterhuis hoopt natuurlijk dat er geld vrijkomt voor meer. Wie ideeën heeft, kan ze aandragen. En wie denkt mooi materiaal te hebben, wordt aangemoedigd contact te zoeken. ,,Het belangrijkste is dat de beelden worden bewaard en niet verloren gaan. Op deze manier kunnen we de geschiedenis van de provincie heel mooi uitlichten.”

De bedoeling is de tien documentaires in de eerste helft van 2017 in première te laten gaan op passende locaties. Daarna komen ze gezamenlijk online te staan op de website van Poparchief Groningen.

Bron: Dagblad v/h Noorden

Little Ritz & the Rocking Butterflies.