Zoek in site

U bent hier: Home Verhalen Provinciale Popworkshops

Provinciale Popworkshops

Hans Konneman en Teye Wijnterp Het Groninger Popburo start in 1987 met het geven van popworkshops. Na het faillisement van het Popburo zijn er diverse gegadigden, zoals de Stichting Jazz en de Muziekschool, om de Popworkshops voort te zetten. (lees, de subsidie te ontvangen).

 

 

 De subsdiegever wil, met het Popburo debacle nog vers in het geheugen, dat organisatie en vooral financieel management in vertrouwde handen komt. Het Centrum voor Amateurkunst (het latere Kunstencentrum) krijgt die  taak toebedeeld. De provincie Groningen subsidieert deze, op dit moment  nog unieke soort van muziekonderwijs. Provinciale Popworkshops

Met een bus vol geluidsapparatuur rijden popdocent Teye Wijnterp (als een van de eersten in Nederland bevoegd) en technicus/chauffeur Hans Konneman (zie foto hierboven) door stad en platteland om met jongeren in hun eigen omgeving (vaak dorpshuizen en/of jongerencentra) popmuziek te maken. Tien weken achtereen komen ze een avond in de week op een zelfde plaats. Deelnemers hoeven geen noten te kunnen lezen, of al een instrument te bespelen. Gelijk aan het einde van de eerste avond spelen ze in bandbezetting al samen een nummer.

 

Provinciale Popworkshops Ongeveer tien jaar lang maakt Teye jongeren enthousiast voor het zelf maken van muziek. Hij overlaadt ze met kennis en tips tijdens honderden workshops waaraan muziekliefhebbers in de hele provincie meedoen. Er ontstaan diverse bandjes uit de Popworkshops.

Dit door de provincie Groningen gestimuleerde, en door Wijnterp op eigen wijze vormgegeven muziekonderwijs valt in een aflevering van NOS Laat, die naar The Old Farm in Ten Boer komen om opnames te maken, op tv. te bekijken.

Provinciale Popworkshops Aan het eind van een seizoen doen deelnemers een optreden waarin ze aan elkaar en het publiek laten zien wat ze kunnen.

 Foto's door Henk Drenth.