Zoek in site

U bent hier: Home Verhalen Popworkshops in de provincie Groningen 1987-1999

Popworkshops in de provincie Groningen 1987-1999

Het Groninger Popburo start in 1987 met het geven van popworkshops. Na het faillisement van het Popburo zijn er diverse gegadigden, zoals de Stichting Jazz en de Muziekschool, om de Popworkshop-subsidie te ontvangen.Hans Konneman en Teye Wijnterp

De subsdiegever wil, met het Popburo debacle nog vers in het geheugen, dat organisatie en vooral financieel management in vertrouwde handen komt. Het Centrum voor Amateurkunst (het latere Kunstencentrum) krijgt die  taak toebedeeld. De provincie Groningen subsidieert deze, op dit moment  nog unieke soort van muziekonderwijs.

Met een bus vol geluidsapparatuur rijd popdocent Teije Wijnterp (op de foto links), als een van de eersten in Nederland bevoegd, door stad en platteland om met jongeren in hun eigen omgeving (vaak dorpshuizen en/of jongerencentra) popmuziek te maken. Tien weken achtereen komen ze een avond in de week op een zelfde plaats. Deelnemers hoeven geen noten te kunnen lezen, of al een instrument te bespelen. Gelijk aan het einde van de eerste avond spelen ze in bandbezetting al samen een nummer.
Provinciale Popworkshops
Ongeveer tien jaar lang maakt Teije jongeren enthousiast voor het zelf maken van muziek. Hij overlaadt ze met kennis en tips tijdens honderden workshops waaraan muziekliefhebbers in de hele provincie meedoen. Er ontstaan diverse bandjes uit de Popworkshops.
Provinciale Popworkshops

Door de provincie Groningen gestimuleerd, en door Wijnterp op eigen wijze vormgegeven muziekonderwijs valt in een aflevering van NOS Laat, die naar The Old Farm in Ten Boer komen om opnames te maken, op tv. te bekijken.

Aan het eind van een seizoen doen deelnemers een optreden waarin ze aan elkaar en het publiek laten zien wat ze kunnen.
Provinciale Popworkshops
Foto's: Henk Drenth.