Zoek in site

U bent hier: Home Verhalen Jack Jansen, van New Beat naar Grey Pigeons

Jack Jansen, van New Beat naar Grey Pigeons

Jack Jansen wordt in 1945 in Batavia (het latere Jakarta) op het eiland Java geboren als eerste van 8 kinderen, in toenmalig Nederlands-Indië. Muziek speelt al jong een rol in zijn leven. Op 12-jarige leeftijd heeft hij met het inzamelen en de verkoop van oud papier voldoende geld verdiend om zijn eerste gitaar te kopen. ’s Avonds na het eten zoeken de jongeren uit de omgeving elkaar vaak op om gezamenlijk te spelen of jammen. Bij gebrek aan een echt drumstel worden onder meer potten en pannen gebruikt om het ritme aan te geven. Naast traditionele kroncong muziek zijn Amerikaanse sterren als Elvis Presley, Ricky Nelson, Pat Boone en Bill Haley van grote invloed op de jonge Jack. Jack Jansen

In 1962 vertrekt hij op 17-jarige leeftijd met zijn ouders en broers en zusjes noodgedwongen naar Nederland, alwaar ze in eerste instantie terechtkomen in Oosterbeek. Hij heeft al zijn vrienden en bezittingen – waaronder zijn geliefde eerste gitaar - achter moeten laten, spreekt nauwelijks Nederlands en eenmaal in Nederland wordt het gezin door de overheid aan zijn lot overgelaten. Twee jaar later krijgt zijn vader een baan in Groningen en verhuist het gezin naar de stad. Omdat hij goed slaggitaar kan spelen, wordt hij al snel gevraagd bij The New Beat, een zeer succesvolle indorockband uit Groningen. Daarmee komt zijn leven in een stroomversnelling.

The New Beat
Hij is de vervanger van gitarist Henk Meuken, die naar The Rocking Tigers vertrekt. Jack is de benjamin van de groep en kan goed overweg met toetsenist Bob Hitijahubessy en gitarist-zanger Rudi Roelaarts. In 1965 roept de dienstplicht, maar hij kan blijven optreden aangezien de meeste concerten plaatsvinden in het weekend en hij dan vaak verlof heeft. Zo’n weekend bestaat regelmatig uit meerdere optredens vanaf de vrijdagavond en eindigend op zondagavond of zelfs –nacht. Gevolg is dat hij af en toe ’s maandags bezoek krijgt van de marechaussee, omdat hij na een korte nacht niet op tijd op de kazerne is teruggekeerd.
Voor die tijd is de band vooruitstrevend, want de muzikanten hebben al hun eigen versterkers, een eigen sound en strakke pakken, speciaal uit Amsterdam. De versterkers worden gekocht bij meneer Jager van het Noorder Muziekhuis. Ook spelen ze afwijkende covers in vergelijking met veel andere bands uit die tijd. Met The New Beat staat hij maar liefst 120 tot 150 keer per jaar op het podium. Door heel Nederland, maar minimaal één keer per maand speelt de band ook in West-Duitsland in plaatsen als Norddeich (bij Meta), Wilhelmshaven, Bremen, Leer en Papenburg. Om daar te komen huurt de band, zoals de meeste Groningse bands in die tijd, een busje bij meneer Doesburg.The New BeatBegin 1967 komt Jansen uit dienst. De band ligt dan eigenlijk al uit elkaar, omdat de andere jongens inmiddels een relatie hebben of ook onder de wapenen zijn geroepen.

The Sea Hawks / The Sultans
Na The New Beat komt hij in 1966 samen met Jerry Veit bij The Sea Hawks, dat zijn naam vanwege de gewijzigde bezetting verandert in The Sultans. Ronnie Pieroelie is degene die de optredens regelt en de band met strakke hand leidt, de muzikale motor bestaat uit de broers Wim en Adri Ansems. Laatstgenoemde vertrekt echter al vrij snel.
Het repertoire van The Sultans is vergelijkbaar met dat van The Sea Hawks, maar naast The Shadows en beatmuziek komen ook nummers van Wilson Pickett voorbij. De groep bestaat tot ongeveer 1969. In deze periode valt Jack af en toe in, bij verschillende bandjes.

Na The Sultans probeert hij het met een eigen band, Rhiannon. Hierin spelen verder zijn toenmalige vrouw, zijn jongere broer Gino, Evert Sopamena en Harry Poelstra.

Con Amour
Vanwege het uitblijven van succes stopt de band en besluit Jansen bij het Nederlandstalige dans- en stemmingsorkest Con Amour te gaan spelen, vooral vanwege de vaste inkomsten. In de drie jaar bij de band zijn er optredens door het hele land en brengt platenmaatschappij Telstar (label van Johnny Hoes) een aantal singles uit.

Met pop-coverband The Silverbirds, later kortweg Silverbird, doet hij naast reguliere podia vooral bruiloften, bedrijfsfeesten en dergelijke aan. Datzelfde geldt voor Standby, waar hij ongeveer 1 jaar in speelt, en het Diamond Show Orkest, waar hij 3 jaar onderdeel van uitmaakt.

Terug naar de wortels
Na 3 jaar niet in een band te hebben gespeeld, kruipt het bloed toch waar het niet gaan kan en treedt hij in 2005 toe tot de Ashuraband en later nog bij The Grey Pigeons. Met deze bands speelt hij meestal voor de Indische gemeenschap op ‘Pasar Malams’ en ‘Kumpulans’. Het repertoire omvat sixties en seventies covers, aangevuld met Indorock en Indonesische liedjes. Bijzonder is dat hij bij de Ashuraband samen speelt met Judith Roelaarts, de dochter van Rudi Roelaarts, met wie hij in zijn eerste band The New Beat speelde. Zo komen heden en verleden weer samen.The Grey Pigeons

Bron:
Interview met Jack Jansen op 15 september 2015 bij Poparchief Groningen