Zoek in site

U bent hier: Home Verhalen Heavy metal gitarist Martjo Brongers overleden

Heavy metal gitarist Martjo Brongers overleden

Gitarist van Vortex en icoon van de metalmuziek in stad en provincie.

Martjo BrongersFoto: Marc van Kollenburg

Woensdag 18 december 2019 is heavy metal gitarist Martjo Brongers overleden. Hij lag sinds vrijdag in het ziekenhuis. Zijn overlijden komt als een mokerslag voor de metal scene in Groningen, Nederland en daarbuiten.

Brongers was een legende, en hét icoon voor de Groningse metalwereld. De meeste bekendheid verwierf hij met zijn band Vortex, waarvan hij het nog enige bandlid van het eerste uur was. Daarnaast leefde hij sinds 2016 zijn liefde voor jaren tachtig heavy metal uit in Steel Shock.

Een opvallende verschijning, Martjo Brongers, met zijn lange blonde haren en metal uiterlijk. Deze ontbreken nog wanneer hij in 1979 Vortex begint, met een mengeling van rock, hardrock en heavy metal, een genre dat dan nog in de kinderschoenen staat. In de eerste helft van de jaren tachtig verschijnen er vier demo’s alvorens Vortex in 1985 besluit in eigen beheer de EP ‘Metal Bats’ uit te brengen.

Het grote succes komt een jaar later met het daaropvolgende ‘Open The Gate’, dat verschijnt op Universe Records. Het gelijknamige titelnummer wordt een heavy metal anthem, dat de band sindsdien ieder optreden ten uitvoer brengt. Soms zelfs vaker als het publiek daarom schreeuwt.

De bijbehorende videoclip neemt de groep op in vesting Bourtange en is internationaal te zien op Sky Channel, MTV en Super Channel. Hij komt in de jaren ‘90 zelfs voorbij in het satirische BBC spelprogramma ‘Never Mind The Buzzcocks’. Over de totstandkoming en het succes van het nummer en de videoclip maken Bart Breman en Roeland Dijksterhuis in 2017 een mooie rockumentary, die op diverse (muziek)filmfestivals is te zien. Met in de hoofdrollen de drijvende krachten achter de band en het nummer: Martjo Brongers en zanger Jurjen Tichelaar.

Vortex is zo’n band die lange tijd meer succes heeft in Duitsland dan in Nederland. Ze hebben er dan ook een grote fanschare. Toch heeft de groep ook in Nederland een goede live reputatie en met het 40-jarig bestaan in 2019 is er opnieuw veel reuring, met een nieuw album en diverse heruitgaves van ouder werk. Het jubileum wordt groots gevierd met een uitverkochte show – een woord dat bij uitstek op Vortex van toepassing is – in poppodium Vera. De band is dan al bezig met (plannen voor) een tour door Nederland en Duitsland.

Deze plannen worden wreed doorkruist met het plotselinge overlijden van Martjo Brongers. Hem zijn maar 61 jaren gegund.

De rockumentary ‘Open The Gate’ zal samen met die over de Vera-kelder doorlopend op het grote doek worden vertoond in het Forum tijdens de nieuwjaarsreceptie op 2 januari aanstaande.