Zoek in site

U bent hier: Home Verhalen Grunneger Meziek

Grunneger Meziek

Grunneger Meziek op Dag van de Grunneger Toal

Zaterdag 19 maart was het weer Dag van de Grunneger Toal met deze keer meziek van De Stroatklinkers.

Het evenement vindt jaarlijks plaats tijdens de Meertmoand Dialectmoand in het gebouw van de Groninger Archieven. Tijdens de Dag kunnen bezoekers kennismaken met een veelzijdigheid en toenemende populariteit van de Groninger taal (onderwijs, toneel, muziek, cabaret, literatuur, media etc.).

 

Stroatklinkers

 De Stroatklinkers spelen country- en bluegrassmuziek en zingen daarbij vooral in het Gronings, maar  ook in het Engels.

Ze winnen in 2014 'de Liz Meijer' European Innovation of Bluegrass music Award 2014'. De band wordt door de jury geprezen om hun 'unieke mix tussen bluegrass en Nederlandse folkmuziek. De Stroatklinkers hebben de grenzen van de bluegrass verlegd', aldus de jury. De prijs wordt uitgereikt tijdens het driedaagse EWOB (European World of Bluegrass) festival,  juni 2014 in Voorthuizen. In 2015 vieren ze hun 25 jarig bestaan.

 

Harry Niehof

 

Niet op 'De Dag' aanwezig, maar wel een Grunneger muzikant is Harry Niehof. Maart 2016 is zijn nieuwste album 'Café op driefklaai' uitgekomen. Met een gelijknamig theaterprogramma is hij nu 'onderwegens''.

 


 

 

  

 

40 jaar Törf !! Een van de eerste groepen die zich bekommert om de Groninger liedgoedtraditie en Groninger dansmuziek. Begin 2016 is de nieuwe CD "Dichten" klaar. Gedichten van Simon van Wattum uit zijn bundel "Twijstried" vormden de inspiratie voor negen sfeervolle liederen. Daarnaast staan er drie instrumentale stukken op.

Törf 
Op de Poparchief Groningen site is nog veel meer Grunneger meziek te vinden. Veel plezier bij het rondkijken !!