Zoek in site

U bent hier: Home Verhalen Groningen en The Stones

Groningen en The Stones

De minder bekende banden tussen Groningen en The Rolling Stones.

Op donderdag 19 november opende niemand minder dan Mick Jagger de tentoonstelling 'The Rolling Stones - Unzipped' in het Groninger Museum. Vanwege de coronapandemie gebeurde dat online, vanaf vrijdag is de expo dan t/m 28 februari 2021 fysiek te bezoeken met te reserveren kaarten voor een specifiek tijdslot. Dat alle aandacht momenteel op het Groninger Museum is gericht spreekt voor zich, maar er lopen meer lijntjes van The Rolling Stones naar Groningen en vice versa.

The TykesVeel mensen zullen zich nog herinneren dat 'The Greatest Rock & Roll Band in the World' op 2 juni 1999 in het Stadspark hebben gespeeld in het kader van hun Bridges to Babylon Tour. Het is de eerste keer dat een band van die status en voor zo'n groot publiek in Groningen speelde. RTV Noord maakt er een media-evenement van door in de voorafgaande week fans, bezoekers en prominenten te interviewen. Hoewel het concert officieel niet mag worden gefilmd, is er toch een video-opname bekend vanuit het kantoorgebouw van de Gasunie, dat uitkijkt op het Stadspark en het imposante podium.

Voormalig Stones-gitarist Mick Taylor heeft ook een link met de stad. Taylor vervangt in 1969 gitarist Brian Jones bij The Stones, nog vóór diens tragische verdrinkingsdood, en is onderdeel van de groep tot eind 1974. Rond 2000 komt hij na afloop van een optreden in gesprek met een Groningse studente. Het klikt en lange tijd is Taylor regelmatig in Groningen te vinden. In diezelfde periode komt hij via haar ook in contact met Hans van Lier. Op een avond vraagt ze Van Lier of er tijdens diens sessie in Café Boven Jan een gitarist mee mag spelen. Het blijkt tot ieders verrassing Mick Taylor te zijn. Het klikt tussen de twee en doen meerdere optredens samen. Taylor speelt ook mee op het album van Van Lier uit 2003. Tegenwoordig woont Taylor in het Drentse Diever.

Rond diezelfde tijd, op 24 april 2000 om precies te zijn, vertoeft ook Bill Wyman in de stad voor een optreden met zijn Rhythm Kings in De Oosterpoort. De bassist is zeven jaar eerder uit de Stones gestapt. Later, in 2006, komt Wyman nogmaals naar de stad met zijn band.

FacesVerder terug in de tijd dan, naar gitarist Ronnie Wood. In 1975 is hij de vervanger van eerder genoemde Mick Taylor bij The Rolling Stones tijdens hun US-toer en op 23 april 1976 wordt hij officieel aangekondigd als nieuwe gitarist. Wood speelt voordien bij de Faces, de band met frontman Rod Stewart. Op 26 februari 1972 treden de Faces op in de Martinihal. Dat zou eigenlijk al op 5 november 1971 zijn, maar kort van tevoren wordt dat optreden afgezegd vanwege ziekte van drummer Kenneth 'Kenney' Jones.
Bijzonder is dat er twee affiches bestaan van het geannuleerde optreden. Eentje is van promotor MOJO voor het optreden in Ahoy, Rotterdam en de Martinihal in Groningen. Het andere affiche is gemaakt door Provadya, de (mede-)organisator van het optreden in Groningen. Hierop staat echter als lokatie de Evenementenhal, die op dat moment net een maand geopend is en naast de Martinihal ligt. Op de achterzijde van het affiche staat een voorontwerp voor de poster van concert van de Velvet Underground op 21 november 1971. Beiden staan ook in We Want More, het jubileumboek van het Poparchief. Hiernaast de poster van het concert dat wel is doorgegaan.

Gaat de link tussen de Stones en Groningen nog verder terug? Jazeker! Even terugspoelen naar zaterdag 15 april 1967, de Houtrusthallen in Den Haag. Voor een paar muzikanten uit Groningen komt een jongensdroom uit. The Tykes (Engels voor straathonden) mag, naast onder meer Armand, het voorprogramma verzorgen van het wereldberoemde vijftal. De groep bestaat dan amper een jaar. Zo beleven gitarist Henk Meuken, basgitarist Lourens  'Lou' Leeuw, organist Joop Douwma en drummer Eddy Korma een hoogtepunt in hun muzikale carrière. Gitarist Henderikus Bernardus 'Franciscus' Buurlage mist de belevenis, omdat hij net uit de band is gestapt.

Met dank aan Koen van Krimpen en Peter van der Heide voor aanvullende informatie.