Zoek in site

U bent hier: Home Verhalen Tweede Wereldoorlog in Muziek

Tweede Wereldoorlog in Muziek

Tweede Wereldoorlog in Muziek

Amusementsmuziek kreeg tijdens de bezetting, net zoals klassieke muziek te maken met de richtlijnen van het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten (DVK). Het departement verbood 'volksvreemde en smaakbedervende muziek en teksten'. Jazz moest worden gekuist van 'negroïde' en Engelstalige elementen. Zie ook onze facebook site: https://www.facebook.com/pages/Poparchief-Groningen/130135383769673

Entartete Musik

Het verbod op de Engelse taal leidde tot een hausse aan Nederlandstalige liedjes.

Alle teksten moesten vooraf ter goedkeuring worden ingeleverd bij het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten, bijgenaamd Volksoplichting en Gunsten. Het werd vooral door NSB'ers bevolkt. De zangers en de komieken moesten dus voortdurend op hun woorden letten. Geregeld zaten er anonieme verklikkers in de zaal.

Het verbod op 'volksvreemde elementen' in de kunst hield men streng in het oog. Volksvreemd was bijvoorbeeld de jazz, die volgens een verordening van het departement "in belangrijke mate de kenmerken draagt van de wijze van improviseren, uitvoeren, componeren en arrangeren door negers en negrito's".

Net als alle andere kunstenaars moesten artiesten en musici zich aanmelden bij de Nederlandse Kultuurkamer (NKK). Zonder bewijs van aanmelding was het niet toegestaan in het openbaar op te treden.

Bron: De Tweede Wereldoorlog in muziek is een project van MusicForce in samenwerking met het Nederlands Muziek Instituut (NMI).