Zoek in site

U bent hier: Home Verhalen Brand in Huize Maas

Brand in Huize Maas

Brand verwoest op woensdagavond 11 september 2013 een groot deel van de grote zaal van Huize Maas.

 

GRONINGEN - De brand in Huize Maas aan de Vismarkt in Groningen is onder controle. De brandweer gaf om 00.50 uur (op 12 september) het sein brand meester.

Toen de brand uitbrak, was er in de grote zaal een bruiloft gaande. De tientallen gasten werden geëvacueerd en opgevangen in cafe De Beurs.

De brandweer was met groot materieel uitgerukt, maar bluste met maar een wagen. De andere waren aanwezig, voor het geval de brand toch ineens zou uitslaan.

Het sein brand meester kon lang niet worden gegeven omdat de grote zaal nog vol rook stond. Er was sprake van drie vuurhaarden op lastige plekken: tussen plafonds, in een spouwmuur en onder een vloer. Er moest het nodige breekwerk verricht worden. De grote deuren werden opengezet. De brandweer moest op twee plekken gaten in het dak maken om de rook weg te krijgen.

Volgens de brandweer is er sprake van enorme schade door het breekwerk, de rook en het water. Het vermoeden bestaat dat kortsluiting de oorzaak van de brand is geweest. De brandweer was naar eigen zeggen maar net op tijd om met blussen te beginnen. "Twee minuten later en de hele zaak zou verloren zijn gegaan." Er ontstond veel rookontwikkeling aan de zuidkant van de binnenstad, richting het Zuiderdiep.

Bron: Dagblad van het Noorden van 12-09-2013 Beelden: RTV Noord webcam