Zoek in site

U bent hier: Home Verhalen Bevrijdingsfestival 2017

Bevrijdingsfestival 2017

Afgelopen 5 mei werd de 26e editie van het Bevrijdingsfestival van Groningen in het stadspark gehouden. Het poparchief was aanwezig om een fotoverslag te maken van de acts op het hoofdpodium. De Jeugd van Tegenwoordig

De dag werd geopend door De Jeugd van Tegenwoordig die dit jaar als helikopteract de spits in Groningen mocht afbijten. Het was koud, het publiek was ook nog niet echt opgewarmd maar binnen no time kregen ze de sfeer erin met een half uur durende muzikale reis door hun bekendste nummers.

Daarna was Dubioza Kolektiv uit Bosnie aan de beurt met hun energieke balkan-reggae-elektro-ska-punk. De band, in 2003 ontstaan gedurende de trieste nasleep van de oorlog, weet als geen ander hoe belangrijk vrijheid is, en dat gaf hun optreden hier een extra dimensie. Dubioza Koletiv

 

  

 

Sue the Night, van Nederlandse bodem, timmert al sinds 2009 aan de weg, maar is vooral de laatste jaren bekend geworden met catchy indiepop nummers als The Whale en Mind Dear. Sue the Night

 

 Gedurende deze band zie je het steeds drukker worden bij het hoofdpodium, maar dat zal ook ongetwijfeld te maken hebben gehad met de man die als toch wel dé verrassing van dit festival geboekt staat: Niemand minder dan Tom Odell.  Tom OdellDe man die in 2012 doorbrak met het ontroerende 'Another Love', heeft menig Gronings hart gestolen en om 16.00 staat het hele veld dan ook bomvol.

 

 

 

 Bij de aankondiging wordt het publiek gevraagd goed op elkaar te letten vanwege de drukte, en dat doet ze. Het publiek geniet en de vele fans letten op elkaar, maar dan vooral in emotionele zin, want hier komt menige omarming van pas.  Publiek bevrijdingsfestival 2017
Dat Tom Odell niet alleen de gevoelige snaar weet te raken, blijkt als hij op het eind bovenop zijn vleugel klimt om te rocken op de muziek. Het is een zeer entertainend geheel, welke afgesloten werd met het 5 voor 5 moment, waarbij alle bevrijdingsfestivals tegelijkertijd de vrijheid herdenken.

 Aan het eind van de middag, als de temperaturen snel beginnen te dalen en er af en toe een spat regen valt, betreed Youngr het podium. Deze veelbelovende nieuwkomer op elektro-pop gebied gooide eerder dit jaar al hoge ogen op Eurosonic Noorderslag en weet ook hier te vermaken.

Youngr

Glass Animals

 

 

 

 

 

 

 

 


                 

Glass Animals brengt, samen met een enorme ananas op het podium en vrolijk verlicht videoscherm, een broeierige mix van elektronische indie, psychedelische pop en alternatieve R&B. Het publiek zong, ondanks de regen, luidkeels mee.

En dan Chef's Special. Twee jaar geleden stonden ze ook al op ons Bevrijdingsfestival, maar toen moesten ze vanwege noodweer vroegtijdig stoppen. Het lijkt wel alsof de duvel er mee speelt, want dit keer valt na 4 nummers de stroom uit. Frontman Joshua Nolet weet ons echter goed te vermaken met zijn breakdance skills en binnen no time is er een heuse battle gaande met 2 jonge gasten uit het publiek.
Gelukkig kon het optreden van de band een vervolg krijgen. En is er genoeg stroom en energie over voor de wervelende show die Kraantje Pappie neerzet als afsluiter.

Chef 's Special

Foto's en tekst: Regine Pijning  www.rezien.nl