Zoek in site

U bent hier: Home Verhalen 40 jaar geleden: U2 in VERA

40 jaar geleden: U2 in VERA

Jonge ambitieuze band treedt op in VERA op 16 oktober 1980.

Plafon, editie 9, december 1980Vrijdag 16 oktober is het precies 40 jaar geleden dat U2 in jongerencentrum VERA optrad. Er was in 1980 bij muziekinsiders al een ‘buzz’ gaande rond de band, maar de echte doorbraak liet nog even op zich wachten. Dat U2 – en zanger Bono Vox voorop - ambitieus was, blijkt wel uit een artikel inclusief interview dat destijds verscheen in het ons volstrekt onbekende Groningse blad Plafon (zonder d). “We have the power, we have the energy, we have the youth, these old men..eh..the Stones, they’re o.k., but…”

Dat het optreden in VERA door recensenten en publiek na afloop met gemengde gevoelens werd ontvangen, had volgens de schrijver van het artikel onder meer te maken met de minder goede geluidsmix in Vera en de gelaten reacties van het publiek. Deze Max (Palfenier?) had de band diezelfde zomer nog in The Marquee Club in Londen gezien en dat was een van de beste optredens ooit in zijn beleving, dus hij had vergelijkingsmateriaal. Muziekjournalist Eddy Determeyer van Nieuwsblad van het Noorden vond het optreden in VERA ronduit slecht, maar de keuze voor jazzliefhebber Determeyer als recensent voor een popband was volgens Max dan ook een raadsel. Dat Determeyer de band in zijn recensie consequent als U-2 aanduidde komt overigens waarschijnlijk omdat ook VERA deze schrijfwijze hanteerde in de VERA-krant en op de poster.

Affiche U2 in VERA, ontwerp Kees NeveOntwerp affiche U2: Kees Neve

Vier dagen na het optreden verscheen het debuutalbum ‘Boy’, dat lovende kritieken kreeg, en de weg bereidde naar het wereldtoneel. “We want to be the biggest group in the world, cos the biggest groups in the world at the moment are no good…”. Mission accomplished.

Met dank aan Marco Oostra, die met deze editie (nr. 9) van Plafon op de proppen kwam.

Weet je meer over het blad Plafon of heb je nog exemplaren, laat het ons dan weten.