Overzicht

Periode: 1970 - nu
Plaats(en): Groningen
Adres: Oosterstraat 44, Groningen
Status: actief

Zoek in site

U bent hier: Home Podia Vera

Vera

Red Marker Vera
Vera is Groningens Club for the International Pop Underground. En de trots van het Noorden op het gebied van van cutting edge popmuziek.

Centrum voor de popcultuur
Vera is het centrum voor de popcultuur, of zoals de organisatie het zelf geformuleerd heeft: Club for the International Pop Underground. In Vera’s geval houdt dat in dat er elke week twee tot drie, en soms wel vier concerten plaats vinden en een filmvertoning. Daarnaast is er nog elke zaterdag een Dance Night, beter bekend als Swingavond.

Ware En Oprechte Vrienden
Vera was ooit een keurige gereformeerde studentenvereniging, en daar komt de naam ook vandaan: Veri Et Recti Amici (Ware En Oprechte Vrienden). De ontwikkelingen van de jaren zestig, gekarakteriseerd door het openbreken van allerlei bolwerken, gingen niet aan Vera voorbij. De gesloten studentenvereniging veranderde in de jaren zeventig in een open jongerencentrum.

Van jongerencentrum naar poppodium
In 1974 wordt Vera officieel een jongerencentrum, met een politieke en een culturele poot. Waarbij de laatste vooral bestaat uit het organiseren van concerten. Vanaf begin jaren 80 verschuift het accent hierbij van jazz en pop naar underground rock.

In 1986 kiest Vera definitief voor de muziek. Het laat hiermee de oorspronkelijke jongerencentrumgedachte varen en er komt bovendien een einde aan de verkoop van softdrugs die eind jaren zeventig is begonnen. Vera wordt definitief een poppodium. De jaren '80 en '90 zijn de hoogtijjaren van Vera’s underground. De naam en faam van Vera in binnen- en buitenland komen hier grotendeels vandaan.

Autonoom
Die naam en faam zijn ook verbonden met de autonome positie die Vera dan inneemt. Er is een nauwe band met platenzaken in de Stad, die de muziek verkopen van bands die in Vera optreden. En Vera maakt eigen concertposters én heeft de Verakrant. Deze laatste is een A5 magazine dat medewerkers vanaf 1975 volschrijven en dat in eigen huis op zolder wordt gedrukt. De Verakrant staat vol met artikelen over de bands die in Vera optreden, columns, concert- en platenrecensies, strips en een eigen Trash That Beat hitlijst. In 2013 wordt de laatste Vera-krant gedrukt om plaats te maken voor een digitale versie en een papieren maandflyer.

Verhip een stripmuseum
Vera medewerkers houden ook van strips. Daarom is het niet vreemd dat Vera onderdak biedt aan het Verhip een Stripmuseum. In dit museum zijn strips te zien van Nederlandse makers van undergound comics. De openingstijden van dit unieke museum zijn gelijk aan die van Vera.

Bands die tot grote hoogten stegen
Vele  bands hebben sindsdien op het podium gestaan, waarvan sommige tot grote hoogten zouden stijgen. Waaronder U2, Nick Cave (& the Bad Seeds), Sonic Youth, Nirvana, The White Stripes, Franz Ferdinand en Editors. Maar ook artiesten als Junior Walker, Sun Ra of Curtis Mayfield stonden er ooit op de planken. In de drie decennia sinds haar bestaan als concertpodium heeft Vera een internationale reputatie opgebouwd. Veel bands maken zelfs een omweg om tijdens hun tour nog eens in Vera te spelen. De komende maanden zal een volledig overzicht van de concerthistorie in Vera online komen te staan, houd hiervoor de tab Per jaar in de gaten.

Grote Zaal en de Kelderbar
Wat betreft de concerten is er een tweedeling tussen de Grote Zaal en de Kelderbar, ook wel Downstage genoemd. De Grote Zaal heeft een capaciteit van 500 bezoekers en hier spelen voornamelijk bands uit het zogenaamde clubcircuit. De concertdagen zijn woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag (Downstage), en soms op zondag of maandag. De entreeprijzen worden bewust laag gehouden. Downstage spelen voornamelijk (maar niet uitsluitend) lokale en nationale bands. Verschillende bands stonden eerst in de kelderbar, om later door te breken en de overstap naar de Grote Zaal te maken. De concerten in de kelderbar bieden plaats aan zo'n 80 mensen. Deze concerten worden op zaterdag gehouden en zijn altijd gratis. Gelijktijdig vindt in de Grote Zaal dan de Swingavond (tegenwoordig Dance Night genoemd) plaats, waarop gedanst kan worden op "the danceable side of underground and the underground side of dance".

Vera Zienema
De Vera Zienema vertoont elke dinsdag (en soms op maandag) een film. Dit zijn over het algemeen de zogenaamde Filmhuis of Derde Circuit films. Daarnaast is de Zienema  gespecialiseerd in speciale import voor de echte liefhebber. Zienema gebruikt daarvoor een 35 mm projector (en soms een 16 mm projector) en een full size professioneel doek. De Grote Zaal wordt daarvoor speciaal ingericht zodat 70 bezoekers kunnen genieten van misschien obscure, maar daarom niet minder goede meesterwerken. In 2011 begint Vera met het concept van de openluchtbioscoop Zienemaan en Sterren, met in 2013 een variant getiteld Zienemarkt, openlucht filmvertoningen op de Grote Markt in Groningen.

Art Division
De Art Division is een belangrijk deel van Vera. Voor elk concert wordt een zelfontworpen poster gedrukt, door de ontwerper zelf op de zolder van Vera. Die posters hangen in de betere platenzaken en natuurlijk vooral in Vera zelf, waar ze gretig aftrek vinden onder concertbezoekers, die na een concert een exemplaar van de muur halen. In het boek The Art Of Modern Rock van Paul Grushkin en Dennis King worden zelf meerdere pagina’s gewijd aan Vera posters. Enkele namen van ontwerpers: Ricky van Duuren, Tup Wanders, Willem Kolvoort, Niek Schutter, Yol, Mara Piccione en Paul van der Werf.

Vrijwilligers
Vera doet veel. Maar hoe doet Vera dat? Dit alles zou niet mogelijk zijn zonder de hulp van talloze vrijwilligers die zich met hart en ziel voor Vera inzetten. Iedereen kan zich aanmelden als medewerker. Vera is een vereniging, dus je moet om er werkzaam te zijn lid worden. Dat kan alleen als men eens per twee weken een dagdeel actief is binnen de club. Daar staat tegenover dat medewerkers ten allen tijde toegang hebt tot Vera. De meeste mensen beginnen als tapper bij de concerten, swingavond en of Downstage activiteiten. Maar als er plaats is en je over erkende capaciteiten beschikt kan je ook als licht- of geluidsmedewerker aan de slag. Of als downstagehost, Zienemamedewerker, humper, zeefdrukker, DJ of fotograaf.

Professionalisering
Hoewel Vera nog steeds drijft op vrijwilligers zijn er wel steeds meer betaalde krachten bijgekomen. De hele organisatie professionaliseert langzamerhand sinds 1986. Eind jaren 90 ondergaat de concertzaal bovendien een grote verbouwing. En er wordt in de Peperstraat kantoorruimte aangekocht aan de achterzijde van de zaal.

De houding van de gemeente ten opzicht van Vera verandert ook. Begin jaren 90 dreigen even desastreuze bezuinigingen. Die worden afgewend en in de jaren negentig ontvangt Vera gemeentelijke subsidie van cultuur en niet meer van welzijn. Ten jaar later komt er zelfs extra geld om een deel van de gesubsidieerde krachten om te kunnen zetten in reguliere banen.

Recente ontwikkelingen
Door de opkomst van internet komt de voorheen obscure underground opeens voor iedereen binnen handbereik. Een andere grote verandering in de popscene is het uitsterven van uitgebreide clubtours van bands door een land. De nieuwe trend zijn zogeheten ‘Main City Tours’, waarbij een band in de hoofdstad van een land speelt en verder bijna nergens meer. De opkomst van festivals maakt het voor poppodia bovendien ook lastiger bands voor een regulier concert te boeken. En de economische crisis maakt het er de laatste jaren ook niet gemakkelijker op. Hier lijden naast Vera natuurlijk ook onder podia onder.

Maar Vera gaat door. Het probeert haar positie te versterken door een centralere plek in te gaan nemen in de Groninger popmuziek. Bijvoorbeeld door samen te werken en meer naar buiten te treden. Een succesvolle aanzet hiervoor is in 2012 bijvoorbeeld gegeven met het concert van Bon Iver in een tent bij de Kardingerplas, in samenwerking met De Oosterpoort.

53.2168749221 6.57010316849