Overzicht

Periode: 1883 - nu
Plaats(en): Groningen
Status: actief

Zoek in site

U bent hier: Home Podia Stadsschouwburg

Stadsschouwburg

Historie

De Stadsschouwburg is hét toneelpodium in de stad Groningen. Het gebouw aan de Turfsingel is gebouwd naar ontwerp van Frederik Willem van Gent en Hugo Pieter Vogel en dateert van 1883.

De Vereeniging Toneelgebouw is initiatiefnemer voor de bouw van de schouwburg. Het Neorenaissancegebouw oogt als een cultuurtempel, waarin met name de grote zaal een klassieke indeling heeft met drie boven elkaar liggende rijen balkons. Tegenwoordig is er in de theaterzaal, afhankelijk van de opstelling van het podium, plaats voor 750 toeschouwers.

Het gebouw blijkt in de jaren zestig zodanig vervallen dat sloop serieus wordt overwogen, zover komt het uiteindelijk niet. Tussen 1976 en 1984 vindt er een ingrijpende renovatie plaats. Kunstenares Irene Verbeek maakt tijdens de renovatie moderne plafondschilderingen in de hal en in de zaal (Apollo en de Muzen), die voor de nodige discussie hebben gezorgd. Op 27 april 1984 wordt de Stadsschouwburg op spectaculaire heropend door Urban Sax met de voorstelling ‘Pandemonium à Groningen'.
De Stadsschouwburg is sinds 1994 erkend als Rijksmonument. In 2008 viert de Stadsschouwburg Groningen haar 125-jarige jubileum met een 125-dagen durende feestprogrammering.

Muziek

Hoewel toneel, theater, dans en cabaret de boventoon voeren, hebben er af en toe ook muzikale artiesten gestaan, zoals Captain Beefheart. Uit Groningen speelt o.a. Pearl Ash er en Audiotransparant presenteert er in 2009 het album Chekhov Guns in een speciaal voor de gelegenheid uitgebreide bezetting.

Eurosonic

Sinds 2002 is de Stadsschouwburg één van de vaste podia tijdens Eurosonic, met onder meer een zeer druk bezocht concert van The XX in 2010.

Website: https://www.spotgroningen.nl