Overzicht

Periode: 1998 - nu
Plaats(en): Groningen
Status: actief

Zoek in site

U bent hier: Home Podia Plato Groningen

Plato Groningen

Historie

Muziek- en filmspeciaalzaak Plato aan de Oude Ebbingestraat 41 is onderdeel van een keten van muziekwinkels in Nederland. Begonnen in Rotterdam in 1975 blijkt de platenzaak al snel een succes en worden er meer vestigingen in het land opgezet, zoals in 1998 in Groningen. In feite gaat het hier niet om een nieuwe platenzaak, maar neemt Plato de bestaande platenwinkel De Cirkel aan de Oude Ebbingestraat over.

Muziek

Een handelsmerk van Plato is het instore-concert: een band of artiest treedt gedurende openingstijd op in de winkel onder het toeziend oog van het al dan niet winkelende publiek. De afstand tussen band en publiek is in zo’n situatie zowel letterlijk als figuurlijk veel kleiner en levert vaak bijzondere optredens op.

Eurosonic/Platosonic

Sinds 2001 wordt deze opzet ook gebruikt voor Platosonic, een officieel door Eurosonic Noorderslag ondersteund festival. De naam Platosonic is pas sinds enkele jaren in gebruik. De ernaast gelegen CoffeeCompany voegt zich in de loop der tijd bij deze formule. Het is een zogeheten ‘daytime instore festival’, wat inhoudt dat een flink aantal Eurosonic- en Noorderslag-acts overdag gratis te bewonderen is in de winkel. De kleinere, intieme setting leidt er in een aantal gevallen toe dat artiesten speciale akoestische versies van nummers spelen, omdat dat beter tot zijn recht komt.
Acts als Mando Diao, Zita Swoon en Phoenix spelen er vóór hun grote doorbraak, meer recent zijn Isbells en Rue Royale er te zien geweest. Uit Nederland hebben Bettie Serveert en Moss er onder meer gestaan en dichter bij huis The Black Atlantic en Audiotransparent.

Plato Planet

Naar aanleiding van het 10-jarig jubileum van de vestiging in Groningen organiseert Plato op 14 september 2008 in De Oosterpoort een festival met aanstormend talent uit Nederland en België. Het evenement heet in 2008 nog Plato Groningen 10 jaar! en is opgezet als eenmalig feest rond het tweede lustrum van de platenzaak aan de Oude Ebbingestraat. Het programma bestaat uit talentvolle acts uit Nederland en België zoals Triggerfinger, Voicst, Blaudzun en Aux Raus. Groningen wordt niet vergeten; er spelen maar liefst zes Groningse acts.

Vanwege het succes kan een vervolg niet uitblijven: sinds 2009 wordt het festival jaarlijks in september georganiseerd onder de naam Plato Planet. Naast live-muziek is er een popquiz en verkoopt Plato er CD's en LP's uit de winkel en van de optredende acts.

Links