Overzicht

Periode: onbekend - nu
Status: actief

Zoek in site

U bent hier: Home Podia Machinefabriek

Machinefabriek

Historie

Theater de Machinefabriek wordt aan het begin van de twintigste eeuw ontworpen door de gemeentearchitect J.A. Mulock Houwer en is oorspronkelijk een kolengestookte elektriciteitscentrale.

Het markante gebouw aan de rand van het CiBoGa-terrein levert tot circa 1936 de stroom voor de hele stad Groningen. Tegenwoordig is het theater de thuishaven van het NNT (Noord Nederlands Toneel).

Huidige funktie

Vanwege de monumentale status van het gebouw blijft de gevel bij verbouwingen ongeschonden. De voormalige turbinehal en het ketelhuis van de fabriek worden omgetoverd tot een theaterzaal met maximaal 160 zitplaatsen. Daarnaast huisvest het pand een kleedkamer, een werkplaats, een kostuumatelier, kantoren, een kantine en twee foyers. In de bovenfoyer zit het NNT Restaurant. Van de kelder tot de werkplaats, iedere locatie dient wel eens als decor voor een optreden.

Eurosonic

Vanaf 2010 is het Ebbingekwartier het nieuwe middelpunt van Eurosonic. De Machinefabriek is dan voor het eerst sinds 2000 weer een Eurosonic-locatie. In 2000 duurt het festival nog één dag en staan Jammah Tammah, Zebra en The Dill Brothers er. Tien jaar later spelen er, verdeeld over twee dagen, zeven acts. De focus van het festival ligt dat jaar op Noorwegen en de Machinefabriek past met de drie Noorse acts Kvelertak, Shining en Mareena Maneesh in dat plaatje. Ook het Engelse 65Daysofstatic staat er die editie. In 2011 doen Blaudzun, Wende, Alamo Race Track, Tim Knol, Moss en het Franse Cocoon er hun optreden.

Website: www.nnt.nl