Overzicht

Periode: 1926 - nu
Plaats(en): Groningen
Adres: Vismarkt 52, Groningen
Status: actief

Zoek in site

U bent hier: Home Podia Huize Maas

Huize Maas

Historie

Huize Maas aan de Vismarkt is al sinds 1926 een begrip in Groningen. Eerste eigenaar en naamgever is dansleraar Herman Maas. Hij laat het pand, dat op dat moment nog een herenhuis is, omvormen en uitbreiden tot danszaal. Bij de officiële opening op 14 september 1925 zette conferencier Jean Louis Pissuisse de toon.

Vanaf ongeveer 1920 wordt jazz in Groningen geïntroduceerd. Een jazzperformance in een danszaal als Huize Maas blijft echter lange tijd uitzondering. Pas rond 1930 ontstaan de eerste jazzorkesten in de stad, die er vanaf dan steeds regelmatiger optreden. Na de oorlog zet zich deze ontwikkeling voort en ook gaat de zaak meer en meer fuctioneren als zalenverhuurbedrijf. Drie jaar na het overlijden van de naamgever in januari 1960, wordt het pand verkocht aan Frigge-baas Ploeger. De naam Maas blijft behouden. 

Popmuziek

De sixties gaan uiteraard niet aan Huize Maas voorbij en menig modern beat-orkestje speelt er op partijen en georganiseerde dansavonden. De hippietijd lijkt een beetje aan Maas voorbij te gaan, maar dan breekt de punk uit.

In 1977 organiseert Starproductions (Robb Kauffman c.s.) er concerten van The Ramones (met als voorprogramma The Talking Heads), The Boys, The Jam, The Damned, Dire Straits en The Sex Pistols. Een jaar later komen o.a. The Stranglers en wederom Talking Heads langs. Ook in de jaren tachtig haalt Kauffman nieuwe en oude namen naar Huize Maas  als Dexys Midnight Runners, The Sound, Solution en The Pretty Things

In 1989 wordt Jan de Boer (First in Jeans) de eigenaar. Huize Maas loopt niet meer en het de aanblik van het interieur is er in de loop der jaren ook niet op vooruit gegaan. De Boer restaureert het pand fraai, terug naar de staat van de jaren dertig. De zaal wordt tegelijkertijd aan de eisen des tijds aangepast qua technische voorzieningen en geluidsoverlast-werende maatregelen. Om de verhuur weer op gang te helpen doet de Boer een goeie greep, door de drukbezochte en veel persaandacht genererende  concertserie De Vrije Hand een aantal jaren steun en onderdak te bieden.

De Boer verkoopt de zaak aan Jan Zwaving. Als uitgaanscentrum en concertpodium blijft Huize Maas in trek. Jarenlang vinden er voorrondes plaats van de Grote Prijs van Nederland. Dank zij de absolute geluiddichtheid is de grote zaal van Maas Maas ook geschikt voor metal-concerten en voor het op hoge volumes draaien van house en aanverwanten. Wekelijks worden er thema- en dancefeesten georganiseerd als Club Pepper en Saturday Night Fever.

Op 10 december 2011 neemt het Groningse metalpubliek er middels een festival afscheid van de bekende metalband God Dethroned.

Op 1 januari 2013 houdt nachtburgemeester Chris Garrit er de alternatieve Nieuwjaarsontvangst van de gemeente Groningen (met natuurlijk veel live muziek), nadat het traditionele feest in de Oosterpoort in hun oneindige wijsheid door B en W wordt afgeblazen.

Eurosonic

Huize Maas is vanzelfsprekend al lang (sinds 1996) een gewaardeerd Eurosonic-podium. 

Het podium speelt jaren negentig een sleutelrol in het ontstaan van Eurosonic en Grunnsonic. Uit protest tegen de gestaag teruglopende inbreng van Groningse acts op het (dan nog eendaagse) festival Noorderslag wordt er in 1993 en 1994 een tegenfestival georganiseerd met uitsluitend bands uit Groningen, onder de naam Noorderslagting. Deze succesformule wordt in 1995 als Euroslagt door Noorderslag ingelijfd en dit transformeert vervolgens via Euroslag tot het Europese showcasefestival dat Eurosonic (met Grunnsonic) vandaag de dag is. 

Op woensdagavond 11 september 2013 ontstaat er, tijdens een bruiloftsfeest, brand in de grote zaal van Huize Maas. Volgens de brandweer is er enorme schade ontstaan, en is men net op tijd om te voorkomen dat de zaak in vlammen op gaat. (zie de foto van de grote zaal na de brand bij afbeeldingen)

Door de grote ontstane schade nemen de herstelwerkzaamheden meer tijd in beslag dan verwacht. Huize Maas kan daarom geen locatie zijn voor Eurosonic 2014.

 De eigenaar van Huize Maas maakt van de gelegenheid gebruik om enkele aanpassingen aan het pand te laten doorvoeren. De grote zaal is wat hoger geworden en de oude banken zijn verwijderd. Ook is het gebouw gemoderniseerd. En er is een verhoogde positie voor een D.J. gebouwd.
Op zaterdag 1 februari 2014 gaat Huize Maas weer open.

Website: www.huizemaas.nl