Overzicht

Periode: onbekend - nu
Plaats(en): Groningen
Status: actief

Zoek in site

U bent hier: Home Podia Groninger Forum (Hereplein)

Groninger Forum (Hereplein)

Historie

Het pand waar Groninger Forum (Hereplein) is gevestigd was voorheen een bioscoop van bioscoopexploitant A.F. Wolff volgens het 'Camera Studio' concept. Zijn vestiging in Groningen uit 1960 is de eerste nieuw gebouwde bioscoop in de stad. Tot die tijd zijn kleine filmzaaltjes in verbouwde woonhuizen gebruikelijk.

In de beginfase is Nic. de Jong nog betrokken bij het ontwerp, maar de voltooiing en het grootste deel van het ontwerp is van de hand van de architect M. Gerbenzon uit Leeuwarden. In 1977 verbouwt het Bureau Gerbenzon & de Vos de bioscoopzalen en in 1994 breidt het Groningse bureau Karelse & Van der Meer de foyer uit met een aanbouw aan de voorgevel.

Huidige funktie

ForumImages (zoals de naam luid tot  1 februari 2014) is de komende jaren de huisvesting van het Groninger Forum en filmtheater Images. De oude Camera bioscoop aan het Hereplein is omgebouwd tot een nieuw en boeiend cultuurgebouw met drie filmzalen, een grote multifunctionele zaal en een medialab. Tot aan de verhuizing naar het nieuwe Groninger Forum aan de oostkant van de Grote markt, wordt er in ForumImages gezamenlijk geprogrammeerd.

In ForumImages kunnen filmliefhebbers terecht voor de betere film. Wekelijks is er een première van een eigenzinnige film uit één van de vier windstreken, met nadruk op Europese films. Verder biedt ForumImages op filmgebied de Franse filmreeks Ciné-club, klassiekerprogramma’s, kortfilmprogramma’s en festivals, zoals het Franse filmfestival Ciné Premières en het International Film Festival Rotterdam in Groningen.

Dankzij de programmering van het Groninger Forum zijn er in ForumImages ook allerhande activiteiten op het gebied van cultuur, actualiteit en geschiedenis. Het Groninger Forum richt zich op beeld en beeldcultuur, gedrukte en digitale informatie, stadsgesprekken, debatten, tentoonstellingen en presentaties. Naast vaste programmering presenteren worden een aantal keer per jaar grotere projecten georganiseerd waarin de expertise van de Forum-partners en externe partners wordt gecombineerd.

Eurosonic

Het is de eerste keer dat Eurosonic neerstrijkt in ForumImages aan het Hereplein. Wel wordt in 2011 n.a.v. het festival een avond georganiseerd met videoclips van uitsluitend Groninger bands, een initiatief van Chris Garrit (de huidige nachtburgemeester van Groningen), Obed Brinkman en Poparchief Groningen. En in 2006 is het oude pand van Filmcentrum Images aan de Poelestraat een podium voor diverse bands tijdens Eurosonic.

Sinds 1 februari 2014 heet ForumImages 'Groninger Forum (Hereplein)'.

Website: www.groningerforum.nl