Overzicht

Periode: 1978 - nu
Plaats(en): Groningen
Adres: Peperstraat 19, Groningen
Status: actief

Zoek in site

U bent hier: Home Podia De Troubadour

De Troubadour

Red Marker De Troubadour
Muziekpodium / dancing in de Peperstraat.

Op donderdag 15 juni 1978 opent Broodje Shalom-eigenaar Itshac Ben-Zour het Café-chantant de Troubadour in de Peperstraat in Groningen met een optreden van Drs. P. In het pand is daarvoor muzikantensociëteit Speak Easy gevestigd. De totale oppervlakte van de zaak beslaat in die tijd slechts de helft van de latere begane-grond-zaal.

Ben-Zour laat jazzmusici en conservatoriumstudenten in de zaak jammen en er vormt zich een huisband, het Super Jazz Quartet met pianist Robert Rettich en blazer Alan Laurillard. De vrije improvisatie jamsessions onder leiding van Laurillard en bassist Gerard Ammerlaan (die ook de eerste jaren de programmering doet) brengen flink leven in de brouwerij en maken een jazz-hotspot en broeinest voor nieuwe bandjes van de Troubadour. Jazzrecensent Eddy Determeyer spreekt zelfs hoopvol van 'het eerste Groninger Swingtij'.

Vanaf midden 1982 vindt er schaalvergroting plaats en wordt nadruk op jazz verplaatst naar de popmuziek, mede doordat de jazzscene zich heeft verplaatst naar de Spieghel. In die jaren vormt de Troubadour samen met podia als De KofferThe Talk of the TownThe Bronx,  De Kar, de Kattebak en het Pakhuis een vruchtbare voedingsbodem voor lokale bandjes.  

Vijf keer per week zijn er optredens, ook van nationaal bekende acts. Zo staan onder meer Jan Akkerman, Rosa King, de Dulfers en Ellen ten Damme er. Daarnaast heeft dansschool Alegria van Ewald Chocolaad er jarenlang onderdak op de woensdagavond. Midden jaren tachtig wordt Wim Braam programmeur en parttime bedrijfsleider. 

Gaandeweg wordt het moeilijker en duurder om livemuziek aan te bieden: de gemeente pakt geluidshinder en zwart werk actief aan in de jaren negentig. Er is ook minder belangstelling voor livebandjes bij het grote (uitgaande) publiek. Wanneer housemuziek vanaf eind jaren tachtig steeds populairder wordt, gaat De Troubadour met dj’s werken.

Vanaf 2003 gaat de Troubadour geleidelijk over in Shadrak

In september 2014 gaat de zaak weer De Troubadour heten. In februari 2015 gaat de zaak over in andere handen en op 27 maart heropent De Troubadour als familiebedrijf.

53.2176894 6.570908