Overzicht

Periode: 1973 - nu
Plaats(en): Groningen
Adres: Trompsingel 27
Status: actief

Zoek in site

U bent hier: Home Podia De Oosterpoort

De Oosterpoort

Het Groninger cultuurcentrum De Oosterpoort beschikt over twee concertzalen (beide deels amfitheater) en meerdere bijzalen. De Grote Zaal heeft een capaciteit van 1150 zitplaatsen tot 2000 zit/staanplaatsen. In de Kleine Zaal passen 450 tot 700 toeschouwers. De totale capaciteit van het gebouw is is zo'n 6000 personen.

De Oosterpoort is gebouwd als opvolger van de in 1973 onder veel protest gesloopte concertzaal De Harmonie. De officiele opening van d'Oosterpoort (zoals het toen heet) is op 1 januari 1975, tijdens de tweede Nieuwjaarsontvangst van de gemeente met de burgerij.

Het programma

Na een beginperiode met practisch uitsluitend klassieke concerten, vinden er ook in toenemende mate pop- en jazzconcerten en festivals zoals Eurosonic Noorderslag, Rhythm & Blues Night, My GenerationBack to the Seventies, de Jazzmarathon en CLASH plaats en wordt popmuziek de leidende faktor.

De akoestiek

Bij het ontwerp van de Grote Zaal van de Oosterpoort is door onderzoeksinstituut TNO getracht de unieke akoestiek van De Harmonie zo goed mogelijk te kopiëren, maar dit blijkt geen succes. Pas in 2012 worden de akoestische problemen opgelost, middels een vernuftig systeem van beweegbare wandpanelen en oprolbare wollen plafondmatrassen.

Sloop

Begin juli 2017 wordt bekend dat de Oosterpoort gesloopt gaat worden. Weliswaar pas in 2027.  Artiesten en politici zijn volkomen verrast. Grote vraag is waar het nieuwe cultuurcentrum moet komen. Het Groninger stadsbestuur vindt de huidige plek aan de Trompsingel niet langer geschikt. ,,Daarbij doelen we op geluidsoverlast voor de buurt en de logistiek’’, zegt wethouder Paul de Rook (D66).

Nieuwsblad v/h Noorden van 05-april-1974: Programma beknot in Cultuurcentrum

Website: de-oosterpoort.nl