Overzicht

Periode: 1973 - nu
Plaats(en): Groningen
Adres: Trompsingel 27
Status: actief

Zoek in site

U bent hier: Home Podia De Oosterpoort

De Oosterpoort

Het Groninger cultuurcentrum De Oosterpoort beschikt over twee concertzalen (beide deels amfitheater) en meerdere bijzalen. De Grote Zaal heeft een capaciteit van 1150 zitplaatsen tot 2000 zit/staanplaatsen. In de Kleine Zaal passen 450 tot 700 toeschouwers. De totale capaciteit van het gebouw is is zo'n 6000 personen.

De Oosterpoort is gebouwd als opvolger van de in 1973 onder veel protest gesloopte concertzaal De Harmonie. De officiele opening van d'Oosterpoort (zoals het toen heet) is op 1 januari 1975, tijdens de tweede Nieuwjaarsontvangst van de gemeente met de burgerij.

Het programma
Na een beginperiode met practisch uitsluitend klassieke concerten, vinden er ook in toenemende mate pop- en jazzconcerten en festivals zoals Eurosonic Noorderslag, Rhythm & Blues Night, My GenerationBack to the Seventies, de Jazzmarathon en CLASH plaats en wordt popmuziek de leidende faktor.

De akoestiek
Bij het ontwerp van de Grote Zaal van de Oosterpoort is door onderzoeksinstituut TNO getracht de unieke akoestiek van De Harmonie zo goed mogelijk te kopiëren, maar dit blijkt geen succes. Pas in 2012 worden de akoestische problemen opgelost, middels een vernuftig systeem van beweegbare wandpanelen en oprolbare wollen plafondmatrassen.

Sloop
Begin juli 2017 wordt bekend dat de Oosterpoort gesloopt gaat worden. Weliswaar pas in 2027.  Artiesten en politici zijn volkomen verrast. Grote vraag is waar het nieuwe cultuurcentrum moet komen. Het Groninger stadsbestuur vindt de huidige plek aan de Trompsingel niet langer geschikt. ,,Daarbij doelen we op geluidsoverlast voor de buurt en de logistiek’’, zegt wethouder Paul de Rook (D66).

SPOT
De Oosterpoort en De Stadsschouwburg fuseren in 2002 tot één organisatie, afgekort OPSB. De namen van de podia blijven wel gewoon bestaan. Vanaf 20 maart 2019 gaat deze organisatie verder onder een nieuwe naam: SPOT, ofwel de 'plek'. Volgens directeur Nynke Stellingsma dekt de oude naam niet meer de lading, aangezien de evenementen al een tijd ook op andere lokaties dan de De Oosterpoort en de Stadsschouwburg plaatsvinden. De Lutherse Kerk, de USVA, Der Aa-Theater, de drafbaan, EM2 en de Martinikerk vormen regelmatig het toneel van concerten.

Nieuwsblad v/h Noorden van 05-april-1974: Programma beknot in Cultuurcentrum

Website: https://www.spotgroningen.nl