Overzicht

Periode: onbekend - nu
Plaats(en): Marum
Status: actief

Zoek in site

U bent hier: Home Podia De Kruisweg

De Kruisweg

Horecaondernemer Johannes Roelof (Jo) Rudolphus, in 1948 oprichter van zalencentrum De Kruisweg in Marum, is donderdag 1 oktober 2015 op 95-jarige leeftijd overleden.

Rudolphus is vanouds boerenzoon. Kort na de oorlog koopt hij De Kruisweg aan als een in die tijd klein verlopen café, waarop meerdere eigenaren stuk zijn gelopen. Om de zaak aan de praat te krijgen, ontwikkeld hij talloze activiteiten. Zo richt hij in het bovenpand slaapkamers in om logiesgelegenheid te bieden. Verder begint hij met een kleine automatiek waar snacks en dergelijke verkrijgbaar zijn.

Zoon Lukas Rudoplus (inmiddels 70) en dochter Ginie (71) zijn al betrokken bij de bedrijfsvoering als in 1965 de grote zaal van liefst 900 vierkante meter verreist bij het bedrijf. De familie Rudolphus trekt in de jaren zestig en zeventig een keur aan Nederlandse en internationale artiesten voor optredens naar De Kruisweg. ,,Toen The Beatles in 1966 in Blokker optraden, hadden wij The Kinks op het podium”, herinnert zoon Lukas zich.

Begin september 2020 laat de familie Rudolphus weten van plan te zijn om eind na ruim zeventig jaren de exploitatie van restaurant, zalen- uitgaans- en bowlingcentrum de Kruisweg in Marum stop te zetten.

Het bedrijf en de horecapanden die bij dit complex horen, staan al twee jaar te koop c.q. te huur. Tot nu toe is nog geen gegadigde gevonden. De tien vaste personeelsleden die op de loonlijst staan, is ontslag aangezegd. Volgens Roelie Veenema-Rudolphus is vooral de problematiek rond corona de reden, om een punt te zetten achter de exploitatie. ,,Wij moeten het in de Kruisweg vooral hebben van feesten en partijen. Die lagen een paar maanden noodgedwongen stil. Bruiloften zijn nu alleen in klein verband mogelijk.’‘

’‘ Over de toekomst van de Kruisweg na het vertrek van de familie Rudolphus is volgens Roelie Veenema niet veel te zeggen. ,,Er liggen meerdere opties op tafel. Die zijn we op dit moment nog druk aan het onderzoeken.’‘

Kruisweg Marum heeft een roemruchte geschiedenis. Jo Rudophus die in 2015 op 95-jarige leeftijd overleed, kreeg het bedrijf in 1948 in handen. ,,Meer dan een dorpscafé was het toen nog niet’‘, zegt dochter Roelie. Zij en haar man runnen de Kruisweg samen met zus Gienie en echtgenoot. Broer en mede-eigenaar en -exploitant Lukas Rudolphus overleed april vorig jaar op 73-jarige leeftijd.

De familie Rudoplus kijkt naar eigen zeggen terug op ,,een zeer dierbare tijd en mooie herinneringen die ons leven gevuld hebben. We kunnen nu ruimte maken voor nieuwe visies en ideeën’’, zegt Roelie Veenema.
Bron: DvhN van 9-9-2020