Overzicht

Periode: 1978 - 1984
Plaats(en): Groningen
Adres: Gedempte Kattendiep 23-1, Groningen
Status: gestopt

Zoek in site

U bent hier: Home Podia De Kattebak

De Kattebak

De Kattebak is de sociëteit van de Groninger Kunststichting aan het Ged. Kattendiep. Daarvoor is muziekcafe/dancing De Leeuw in het pand gevestigd, een zaak die wordt gerund door Adri Jansen

De Kattebak is de opvolger van nachtsociëteiten Baboen en Speak Easy en wordt gefrequenteerd door beeldend kunstenaars, musici en ander hip nachtvolk. Met podia als De KofferThe Talk of the Town, The Bronx,  De Kar, de Troubadour en het Pakhuis vormt de Kattebak een voedingsbodem voor bands in het zogenoemde 'Groninger Springtij'. 

Directeur van de stichting en eerste beheerder/programmeur is Hans "Vos" Leip. Deze houdt het uiteindelijk in 1982 voor gezien wegens de ellende met jeugdbende "The Boys", culminerend in de moord door een klant op bendeleider Alex Oogjen (een gewelddadige vent die beweert dat hij "lijfwacht van Herman Brood" is en met zijn Boys de horeca terroriseert). Leip noemt Oogjens dood achteraf "een collectief verlangen", maar ook een zwarte bladzijde voor de Groninger binnenstad.

Met nieuwe beheerder Steven Peeters wordt getracht het tij te keren. De "Boys" blijven echter de beheerder en portier bedreigen  en het publiek blijft weg. In 1983 stappen Peeters en een deel van het bestuur op en wordt de tent zelfs tijdelijk gesloten. Het deurbeleid wordt nog verder aangescherpt met een nieuwe bemanning, maar het is te laat. In 1984 valt het doek definitief, als gevolg van een torenhoge schuldenlast.

Pas vele jaren later komt er weer een Groninger nachtzaak, die kan worden beschouwd als opvolger qua muzikanten-hangout, Muziekcafé Koekkoek.

Bronnen:

Hoe Groningen Nederlands Belangrijkste Popstad Werd 16-02-1979

Jongeman gedood bij schietpartij in bar 23-08-1982

Bestuur 'De Kattebak' wil schoon schip maken 24-03-1983

'Kattebak' geveld door schulden en terreur 29-04-1983

'De Kattebak' gaat weer open 03-05-1983

Interieur van 'De Kattebak' openbaar verkocht 24-08-1984

Ik ben een backstage-jongen (interview met Hans Leip) 09-04-1999