Overzicht

Periode: 1899 - 1973
Plaats(en): Groningen
Adres: Hereweg 49, Groningen
Status: gestopt

Zoek in site

U bent hier: Home Podia Huize Apollo / Concertzaal de Jong

Huize Apollo / Concertzaal de Jong

"Dynagron" haalt Argent (voorheen the Zombies) naar Groningen ( dit concert is door Bert Buringa met een bandrecorder opgenomen. die opnames zijn in het bezit van het Poparchief ) , en ook spelen er Michael Chapman, Solution en ZOO en de Amerikaanse band Redwing (met als voorprogramma CCC Inc. en Paul & André).

De pophistorie mag er niet lang duren, want anderhalve maand na het laatste concert brandt de zaal op 21 januari 1973 volledig af en wordt gesloopt. De bedrijfsleider wordt van de brandstichting verdacht en opgepakt. Hij bekent, maar komt tegenover de rechter op zijn bekentenis terug, omdat die onder druk van de politie zou zijn afgedwongen. Hij wordt uiteindelijk wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

Nieuwsblad v/h Noorden van 23-januari-1973: "In kleinere plaats was Apollo dé zaal geweest"

Nieuwsblad v/h Noorden 24-februari-1968. "Pink Floyd niet in Daddle Doofy".

Nieuwsblad v/h Noorden 22-september-1969. "Nachtconcert Pink Floyd in Groningen een belevenis".

Eddie Meijer:  "Naast Appollo (concertzaal de Jong) heb ik nog een jaar café Session mogen runnen. Dit was een groot succes tot de tent werd geterroriseerd door een groep buurtbewoners ... Toen had ik er geen zin meer in" .


Dhr. Mattias Hoebeke uit Belgie mailde ons:

"In 2010 overleed mijn Belgische suikertante (97 jaar). Na haar overlijden vond ik een dans uitnodiging (zie bij afbeeldingen. red) van haar Canadese soldaat en geliefde die uit België was vertrokken om bezet Nederland te bevrijden. Lance Corporal Roy Spencer maakte deel uit van de '5th. Canadian Armoured Division.'

De dansavond vond plaats op 29 july 1945 in de 'Apollo Hall' (zaal Apollo ook wel Concertzaal de Jong), aan de Hereweg 49 in Groningen. Mijn tante was in België en kon niet aanwezig zijn maar symbolisch was die uitnodiging wel. Bovendien is de dans uitnodiging door hem getekend. ('Roy Spencer') (zie bij afbeeldingen. red)

Ze heeft van haar Canadese geliefde nooit meer iets vernomen na de oorlog. Maar zijn dans uitnodiging evenals enkele brieven van hem heeft ze 65 jaar lang zeer zorgvuldig bewaard..."

Mattias stuurt ons afbeeldingen van die dansuitnodiging. "Het maakt deel uit van het historisch geheugen van mijn familie mààr evenzeer van Uw stad!" schrijft hij.