Overzicht

Periode: 1999 - 2015
Plaats(en): Groningen
Adres: Kleine Pelsterstraat 7
Status: gestopt

Zoek in site

U bent hier: Home Podia Café Marleen

Café Marleen

Café Marleen is een huiskamer-achtig caféetje in Groningen. Het café wordt van 1999 tot eind 2014 gerund door Marleen Vermooten en haar partner Jan Strikwerda.

Café MarleenOnverdeelde aandacht

Jan en Marleen zijn grote muziekliefhebbers en organiseren er semi-akoestische optredens, waarbij ze erop toezien dat er onverdeelde aandacht voor de musici is. Elke zondag en ook maandelijks op donderdag is er live muziek te beluisteren.

De programmering

De eerste zondag van de 'even maand' verplicht een groep Groninger liedjesschrijvers zich een speciaal voor die avond geschreven nummer ten gehore te brengen. Deze "Songclub" is een initiatief van Bert Hadders en Café Marleen. De eerste zondag van de 'oneven maand' wordt er een muzikale thema-avond georganiseerd. Verschillende muzikanten worden uitgenodigd om elk één à twee nummers te komen spelen die betrekking hebben op het thema van die avond. De tweede donderdag van de maand wordt er een Open Mike-avond gehouden o.l.v. Reinout van der Veen. Een popquiz vindt eens in de twee à drie maanden plaats.

Naast muzikale- zijn er maandelijks literaire activiteiten op woensdag, in de vorm van de Poezie Club en de Proza Club, waaraan tal van lokale en regionale schrijvers en dichters hun medewerking verlenen. In 2014 ontstaat ook de muzikaal-literaire Meindert, Igor, Pepr & Kesanova Show.

Sluiting.

Het café sluit noodgedwongen op 1 januari 2015 haar deuren. De directe reden is dat Marleen voor haar ongeneeslijk zieke partner Jan (hij overlijdt op 10 januari) gaat zorgen. Ook zal het waarschijnlijk niet uit kunnen om de zaak in haar eentje te drijven. 

De Songclub, de literaire activiteiten en de muzikale thema-avonden vinden vervolgens plaats in de Kroeg van Klaas, met Marleen achter de bar.

Eerbetoon

In 2011 ontvangt de Songclub de provinciale Tine Clevering-Meijer Prijs uit handen van Max van den Berg en op 3 januari 2015 neemt Marleen de Kees van der Hoef prijs in ontvangst bij een voorvertoning van de film 'KEES' van Buddy Hermans, ter gelegenheid van Kees' tachtigste verjaardag. De jury spreekt van een "jarenlange tomeloze inzet van Marleen Vermooten en Jan Strikwerda om jong talent en gearriveerde dichters een podium te bieden".

06-11-2014 - Interview Dagblad van het Noorden: Alleen maar aardige mensen
24-12-2014 - Interview VPRO3voor12: De laatste dagen van Café Marleen

 

10 jaar The Songclub, en nog steeds de zenuwen. from BrightMoonMedia on Vimeo.