Overzicht

Geboren: Mali,
Overleden: 2020 07 28
Actief als: Muzikant, Componist
Ook bekend als: Zou

Zoek in site

U bent hier: Home Personen Zoumana Diarra

Zoumana Diarra

"Dinsdag 28 juli 2020 is Zoumana Diarra overleden in zijn slaap. De Nederlands-Malinese muzikant kampte al langer met gezondheidsproblemen en had eerder een hartinfarct. ‘Zou’, zoals hij ook wel genoemd werd, was een virtuoos op gitaar, kora, ngoni, balafon, djembé en saxofoon en speelt in Mali ook in inmiddels legendarische orkesten als de Super Railband de Bamako, Super Biton de Segou, Alpha Blondy en met Salif Keita.

Zoumana Diarra werd in 1960 in Mali geboren in een familie van griots. Een griot is iemand die liederen zingt voor het volk en de koning, verhalen vertelt en alles van familierelaties afweet. Al vanaf zijn vierde jaar maakte hij muziek en zijn eerste gitaar maakte hij zelf. “Op een dag zag ik in de buurt iemand met een instrument met zes snaren; m’n vader vertelde me dat dat een gitaar was. Dat kon je natuurlijk niet kopen, dat was veel te duur. Dus ben ik zelf een gitaar gaan maken met een plank, een olieblik en fietsremkabels als snaren”, vertelde hij Gitarist in 2017.

Op zijn 18e ging Zou op wereldtour met Zani Diabate en vestigde zich daarna in Parijs. Een paar jaar later, in 1989, kwam hij terecht in Groningen, waar hij de band Benkadi oprichtte.  Later woont hij in Arnhem. Hij werkt met onder meer Stef Bos, Female Factory, Trijntje Oosterhuis, Leonie Jansen, en Greetje Bijma

Behalve gitaar en kora bespeelde Zou ook het snaarinstrument ngoni en verder nog balafoon, djembé en saxofoon. “Als een band (in Ivoorkust) geen gitarist nodig had maar iets anders, dan leerde ik snel een ander instrument; ik zei altijd ja. Zo heb ik overal alle instrumenten gespeeld.”

Vanaf de oprichting in 2002 speelde Zoumana Diarra mee met The Five Great Guitars, een gezelschap virtuoze gitaristen uit verschillende genres dat regelmatig door de Benelux toert."

Bron: Muzieknieuws 29-07-2020