Overzicht

Geboren: 27 september 1952
Actief als: Componist, Kunstenaar, Muzikant, Producer, Tekstdichter

Zoek in site

U bent hier: Home Personen Willem Knigge

Willem Knigge

Liedjesschrijver, zanger en multi-instrumentalist Willem Knigge is een kleurrijke figuur in de Groninger popscene van pakweg 1975 tot 1985. Hij slijt zijn jeugd in Paterswolde en is lid van de roemruchte Gezelligheidsvereniging Turn On, in De Loofhut. Willem komt naar Stad en richt eigengereide bandjes op als Liz & the Taylors, Biggles and the SpitfiresLiz & the Taylors en hij is een blauwe maandag lid van de Streetbeats. In de late tachtiger jaren heeft hij zijn laatste bandjesgedoe, als oprichter en bassist van het hobbyorkest Elvis, Sinatra en de Stones.

Willem Knigges Engels- en (hoofdzakelijk) Nederlandstalige teksten zijn van welhaast literair niveau. Ze vertonen naast een zekere weemoedigheid ook regelmatig een absurdistische inslag. De muziekstijl van Knigges liedjes is veelal beïnvloed door de zestiger jaren Mersey-beat. Het spel van zijn jeugdheld de oude drummer Hermann Stalknecht noemt Willem een belangrijke inspiratiebron. Muzikanten waarmee hij speelt zijn onder meer Nico Heiligers, Ron Spaan, Bert Stadman, George Schriemer, Jack Eekhof, en de gebroeders Jitze en Wierd Duk

Knigge vertrekt naar Warffum, sticht een gezin en doet nog maar gemiddeld één keer in de zeven jaar een kleinschalig verrassingsoptreden waar bijna niemand van weet. Verder werkt hij als schrijver van liedjes en sketches voor televisieprogramma Sesamstraat.

Wiilem Knigge maakt in 1999 een CD in eigen beheer, Was Mijn Vader Maar Een Mexicaan.

Web links:
Site: www.kolonelknigge.nl
Fansite: willemknigge.tripod.com
YouTube: youtube.com/user/billum11