Overzicht

Geboren: Groningen, 19 november 1926
Overleden: Groningen, 4 juli 1995
Actief als: Muzikant

Zoek in site

U bent hier: Home Personen Roelof Stalknecht

Roelof Stalknecht

Roelof Stalknecht, Rein de Graaff, Dolf de Vries, Lex JasperRoelof Stalknecht behoort met Lex Jasper, Rein de Graaff en Dolf de Vries tot Groningens meest gerenommeerde pianisten uit de 'oude school'. 

Roelof groeit op in de Oosterpoortwijk. Zijn ouders herkennen zijn bijzonder muzikale talent bijtijds en hij krijgt pianoles bij Cor Batenberg op de Stedelijke Muziekschool, al voordat hij kan lezen en schrijven.

Direkt na de oorlog vraagt violist Benny Behr hem voor zijn Big Five (later Hatchett's Club Orchestra), huisorkest van zaal FriggeIn 1950 wordt Roelof beroepsmuzikant en verlaat Groningen voor een aantal jaren. Hij werkt achtereenvolgens met het Hammond Quintet van John de Mol sr., het Atlantic Quintet van bassist Henny Frohwein en het Miller Sextet als vervanger van Eddy Doorenbos. Met het Atlantic Quintet speel hij in Neurenberg waar Stalknecht de later wereldberoemde komiek Danny Kaye ontmoet. Kaye wil Stalknecht vanwege zijn muzikaal talent engageren voor optredens in de Verenigde Staten, maar Stalknecht neemt de stap niet. Met de Millers neemt hij zijn eerste plaat op. 

Vanaf 1954 speelt hij als solist of in duo- of trioverband, waarin hij zijn voorkeur voor balladwerk met vrijmoedige harmonische uitstapjes kan uitlevenVerder heeft Stalknecht op regelmatige basis werk hij bij de regionale en nationale radio en de televisie (zoals de Theo Eerdmans-quiz), en werkt hij om den brode onder zijn eigenlijke niveau op bruiloften en partijen.

Café 't Palet - Roelof StalknechtBij de uitreiking van de eerste Edisons in 1960, krijgt Stalknecht een Edison in de categorie nationaal instrumentaal voor zijn LP Fabulous Fingers On 88 Keys. Ook in 1960 neemt hij met zijn zus Jannie Stalknecht een EP op met Groningstalige versies van jazzsongs. Het nummer Laiverd Kom Weer Bie Mie (Lover Come Back To Me) wordt een hit.

Van 1961 tot 1969 werkt Stalknecht vast met cabaretier Seth Gaaikema, daarna nog eens tien jaar op incidentele basis. 

Ten gevolge van een ernstig auto-ongeluk in 1965 is hij tijdelijk uit de running. Daarna treedt Stalknecht voornamelijk in de regio Groningen op, als solist of met kleine bezettingen, met enkel nog de muziek die hij zelf mooi vindt. Zo is hij - voornamelijk uit liefhebberij - een tijdlang huispianist van Jazz Inn 't Palet.

Eind 1985 wordt door de landelijke omroep TROS een radioprogramma gewijd aan Roelofs 40-jarig jubileum op de planken. Ter gelegenheid van zijn 65ste verjaardag wordt als eerbewijs op 17 november 1991 een uren durend feestelijk live-programma op Radio Noord uitgezonden, met optredens van Greetje Kauffeld, Seth Gaaikema en vele anderen.

Op 4 juli 1995 overlijdt Roelof Stalknecht. Er wordt door velen afscheid van hem genomen.

Bronnen: 

http://www.muziekencyclopedie.nl/action/entry/Roelof+Stalknecht
http://www.archiefleeuwardercourant.nl/srch/query.do?q=roelof%20stalknecht Trailer documentaire "Roelof Stalknecht - Yesterdays" van Stichting Beeldlijn.
Regie: Buddy Hermans;  Camera: Jan de Ruiter.