Overzicht

Geboren: onbekend
Overleden: 18-12-2019
Actief als: Muzikant, Muziekjournalist
Ook bekend als: Whirlewolf

Zoek in site

U bent hier: Home Personen Martjo Brongers

Martjo Brongers

Aan rock- en metalband Vortex is in het 40-jarig bestaan voornamelijk één naam verbonden: gitarist Martjo Brongers. Zanger en compagnon Jurjen Tichelaar is door de jaren heen mede het gezicht van de band, maar hij ontbreekt nog in de eerste bezetting van 1979-1980. Vortex is dan nog meer een rock c.q. hardrockband, maar al snel druppelen de heavy metal invloeden binnen.

Na een onderbreking van twee jaar is in 1982 de eerste reïncarnatie van Vortex een feit. Met een nieuwe zanger, Jurjen Tichelaar, weet de groep in de daaropvolgende jaren de nodige demo's en albums uit te brengen en successen te behalen. Hoogtepunt is het album Open The Gate uit 1986, waarvan de gelijknamige titeltrack een anthem voor de Groningse metalscene wordt. 

De bijbehorende videoclip neemt de groep op in vesting Bourtange en is internationaal te zien op Sky Channel, MTV en Super Channel. Hij komt in de jaren ‘90 zelfs voorbij in het satirische BBC spelprogramma ‘Never Mind The Buzzcocks’. Over de totstandkoming en het succes van het nummer en de videoclip maken Bart Breman en Roeland Dijksterhuis in 2017 een mooie rockumentary, die op diverse (muziek)filmfestivals is te zien. Met in de hoofdrollen de drijvende krachten achter de band en het nummer: Martjo Brongers en zanger Jurjen Tichelaar.

Nadat Vortex in 1990 voor de tweede keer op z'n gat ligt, begint Brongers hardrockformatie Wildrose. Na een korte onderbreking begint de band vanaf 1993 snel aan populariteit te winnen. Menig zaal in Nederland en Duitsland wordt plat gespeeld, en er verschijnen twee CD's. Een peesontsteking in zijn schouder zet Brongers en band echter tijdelijk op non-actief.

In 1998 verschijnt de verzamel-CD 'The Dawning' van Vortex, in eerste instantie bedoeld als aardigheidje voor de echte fans. De reacties zijn echter zo positief, met name ook in Duitsland, dat Vortex wederom uit de as herrijst. Beter gezegd: Wildrose wordt omgedoopt tot Vortex, want de band bestaat op dat moment al uit de voormalige Vortex-leden Martjo Brongers, zanger Jurjen Tichelaar en drummer Jack Schurer, aangevuld met Ad Kooi op bas en Harry Zandstra op gitaar. [1]

Rond 2000 is Brongers een van de initiatiefnemers van een nieuw magazine: Headache Rock & Metal magazine, dat tot 2005 bestaat. Hij is van 2007 tot 2010 ook hoofdredacteur van het Fury Rock magazine.

Daarnaast leeft hij vanaf 2016 zijn liefde voor jaren tachtig heavy metal uit in de band Steel Shock.

Sinds 2000 zijn er her en der heruitgaven van de albums van Vortex verschenen. Naar aanleiding van het 40-jarig jubileum in 2019 verschijnt er een nieuw album en een uitgave met nooit eerder verschenen nummers.

Er staan tot in 2020 diverse optredens met Vortex en Steel Shock gepland in Nederland en Duitsland, maar met het plotselinge overlijden van Martjo Brongers op 18 december 2019 komt aan die plannen mogelijk een abrupt eind.

 Noten:
[1] Vos, S., 'Groningse Vortex bij Oosterburen geliefd', Nieuwsblad van het Noorden, 14-04-1998, blz. 11.