Overzicht

Geboren: Emmen, 17 oktober 1946
Overleden: Amsterdam 5 juni 2016
Actief als: Muzikant

Zoek in site

U bent hier: Home Personen Martin van Dijk

Martin van Dijk

Pianist/componist en zanger Martin van Dijk stamt uit een bekende muzikantenfamilie in Klazienaveen. Hij is de oudere broer van Klaas van Dijk. In zijn Groninger tijd werkt hij in de jaren zeventig regelmatig in jazzclub de Koffer met Parnassus. Parnassus speelt voornamelijk Martins composities, jazz-beïnvloede popmuziek met zang van Louis de Vries. In de Koffer speelt ook vaak jazzsaxofonist Jenne Meinema, met wie Martin en Parnassus’ ritme-tandem Lourens Leeuw / Jan Groenink het Jenne Meinema Quartet vormt. In 1977 gaat Martin bij de Muskee Band van Harry Muskee.

Martin van Dijk vertrekt medio jaren tachtig naar het westen en werkt daar als muzikaal leider onder andere met cabaretgroep Purper, Jenny Arean en Adèle Bloemendaal. Sinds 2000 trekt hij langs de theaters in duo met tragi-komediant Hans Dorrestijn.

Televisiebekendheid heeft hij door zijn aandeel als pianist/zanger in de populaire quiz “Met het mes op tafel” van Joost Prinsen. Hij is componist en arrangeur van musicals waaronder De zoon van Louis Davids, Tiptop, Oh Johnny, In de schaduw van Brel en Hera. Van Dijk ontvangt diverse prijzen voor zijn composities, waaronder meermaals de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste Nederlandse lied. Martin wordt in 2004 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Op 5 juni 2016 overlijdt Martin van Dijk.

YouTube

Discografie (beperkt tot het noorden):

1977: Muskee Band - LP Love Vendetta.