Overzicht

Geboren: Maastricht
Actief als: Muziekjournalist, Organisator

Zoek in site

U bent hier: Home Personen Koen van Krimpen

Koen van Krimpen

Geboren Maastrichtenaar Koen van Krimpen is fervent verzamelaar van popmuziek en schrijver van meerdere boeken over de Groninger popgeschiedenis. Zijn boeken en later de website Dossier Popmuziek Groningen zijn een inspiratiebron geweest voor het oprichten van Poparchief Groningen, waarvan deze website het uithangbord is.

In 1983 verschijnt zijn eerste boek, 'Dossier Popmuziek Groningen '60-'70': een rijk geïllustreerde encyclopedie van de —- ruim honderd -  Groninger rock 'n' roll, beat en popbandjes die in de jaren zestig actief waren. Het is überhaupt het eerste naslagwerk over de lokale popcultuur in de jaren zestig. Van Krimpen overhandigt het eerste exemplaar aan gemeentearchivaris Jan van den Broek, met de wens "...dat het boek de eerste stap zou zijn in de richting van een Geluidsarchief, een verzameling platen en banden van Groninger bands."[1] Zover komt het uiteindelijk pas in 2006, met de komst van Poparchief Groningen. Het boek krijgt twee vervolgen, respectievelijk over de periode 1970-1985 en 1985-1999.

In 2003 voegt hij al deze perioden samen in 'Nothing Going On In The City', naar een nummer van de roemruchte Groningse band White Honey. Het boek is een geschiedenis van 40 jaar popmuziek en popcultuur in Stad en Ommeland, waarbij er naast de bands ook aandacht is voor podia, festivals en concerten van bekende buitenlandse artiesten in Groningen. Tenslotte bevat het boek ook een discografie van wat er in die 40 jaar aan muziek is uitgebracht, veelal in eigen beheer.

Noten:
[1] Eddy Determeyer, 'Een schat aan (non-)informatie, Nieuwsblad van het Noorden, 29 september 1983, blz. 23.

Bronmateriaal: