Overzicht

Geboren: Groningen, 1920
Overleden: Biddinghuizen, 1982
Actief als: Componist, Muzikant
Ook bekend als: Carlo Vièrèz

Zoek in site

U bent hier: Home Personen Klaas Wiersema / Carlo Vierez

Klaas Wiersema / Carlo Vierez

De Groninger pianist, accordeonist, violist, componist en arrangeur Klaas Wiersema (componistennaam Carlo Vièrèz) leert de eerste beginselen van het pianospelen van Louis Drent, dirigent van GOOV en trompettist van de Scarlet Pimpernels. Hij ontwikkelt zich verder als autodidact. Vanaf zijn vijftiende heeft hij schnabbels in Stad en provincie met violist Arthur Irrgang en met Jaap Veltman.

Klaas' carrière komt in 1939 serieus op gang na een geslaagde auditie bij het orkest van komiek Boyd Bachmann. Via de Groninger trompettist Koos Knoop belandt hij 12 jaar lang bij tango-rumbaorkest Malando en verhuist in 1942 naar Amsterdam. Begin vijftiger jaren zien we hem af en toe als gast in Groninger zaken als De Pijp, The Corner en het Wiener Café. Vervolgens tourt hij vanaf 1953 drie jaar met bekende jazzy dansorkest The Ramblers. Hij werkt solo als entertainer, met ensembles in Finland en Duitsland en is gedurende zes jaar met zijn trio vaste bespeler van het Amsterdam Hilton. Zijn werk is door diverse artiesten op de plaat gezet.

In 1969 keert Klaas Wiersema terug naar het noorden voor een engagement in het Wiener Café, wordt directeur van het Warffums Mannenkoor en is in 1974 mede-oprichter van het Groninger Salonorkest Pluche. Wiersema speelt op de eerste vier platen van Pluche en verscheidene van zijn composities en arrangementen staan op het repertoire.

Zijn laatste levensjaren is hij violist bij de Hoofdstad Operette.

Bronnen:
Ed Wiersema
Wikipedia, Nieuwsblad van het Noorden 12-04-1969 - Klaas Wiersema.
Nieuwsblad van het Noorden 04-03-1971 - K. Wiersema wil Warffum cultureel gaan opstuwen
Nieuwsblad van het Noorden 09-09-1976 - Groningsch Salonorkest voor 't echte cafe-concert
Nieuwsblad van het Noorden
26-04-1982 - All-round musicus Klaas Wiersema overleden