Overzicht

Geboren: Amsterdam
Actief als: Muzikant

Zoek in site

U bent hier: Home Personen Jan Wouter Oostenrijk

Jan Wouter Oostenrijk

Jan Wouter Oostenrijk (1965) groeit op in het Groningse dorpje Zuidhorn in een (h)echte muziekfamilie, waarin alle kinderen uiteindelijk opgroeien tot professioneel musicus. Na enkele jaren klassiek dwarsfluit en gitaarles raakt hij in de ban van de elektrische gitaar en begint met een aantal muziekvrienden de popbands The Casual en Noblesse Oblige, geïnspireerd op new wave en punk-subcultuur.
Tijdens zijn studiejaren aan het conservatorium in Groningen is hij zeer actief in de pop- en jazz-scene en speelt hij o.a met Beefcake, Down in Soho, Watermelon Man, het Oostenrijk-quintet en het Noordpool Composers Orchestra, wat leidt tot een reeks Vrije Hand-optredens in café Het Binnenhof in februari 1991.

Hij vervolgt zijn opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij in 1994 zijn studie jazzgitaar en improviserend musicus afrondt. In de hoofdstad komt hij in contact met Noordafrikaanse muziek. In 1996 ontvangt hij de 'Gouden Notenkraker' award voor zijn bijdrage aan de Nederlandse live muziek met de Marokkaanse band Raïland. Afgelopen decennia verwerft hij internationale bekendheid met eigentijdse crossovers als Sharqi Blues and Maghreb Jazz, waarin jazz en rock gitaarspel zich verweven met Arabische muziekcultuur. Hij toert met zijn band o.a in Europa, Marokko, Algerije, Tunesie, Egypte en Soedan.

Jan Wouter Oostenrijk treedt op met toonaangevende Nederlandse en internationale artiesten uit de jazz- en wereldmuziek, onder wie Majid Bekkas, Karim Ziad, Benjamin Herman, Farid Ghannam, Hind, Kheiredine M’Kachiche, Eric Vaarzon Morel, Sinas, Mahmoud Guinea, Ahmad el Sawy en anderen. Op educatief vlak runt hij sinds 1994 Gitaarschool Amsterdam en is oprichter van Gitaarschool Nederland, platform voor gitaarprofessionals en muziekeducatie.

Van zijn hand verschijnen diverse solo-albums. In 2000 brengt hij Open Up Your Eyes uit met daarop de track 'My friend Samir', die een nummer 1-notering krijgt in de Noordafrikaanse Top 40 van Ethnocloud. Het album Maghreb Jazz Guitar uit 2007 ontvangt van RadioIndy de Golden Radio Indie (GrIndie) Award for Independent Music voor beste nieuwe muziek in de Verenigde Staten. Zijn versie van Dizzy Gillespie's beroemde jazzklassieker 'Caravan' wordt uitgebracht op een EMI/Warner-compilatie tussen grote artiesten als Natacha Atlas, George Duke en James Brown. In 2013 brengt Jan Wouter Oostenrijk het album 'Sharqi Blues' uit, met daarop de Algerijnse drummer Karim Ziad (Joe Zawinul, Cheb Khaled). De CD-single 'Gnawa in Your Soul' neemt hij op met The Voice Arab-finalist Farid Ghannam uit Marokko.
Voor zijn album ‘We are Connected' uit 2017 ontwikkelt hij een elektrische kwarttoon-gitaar met extra fretten om de gitaarhals geschikt te maken voor het zogeheten Arabisch maqam spel.

Verder is hij te horen op het album 'Global Explorations' van de band Sinas (2007) en 'Station Zero' van New Adventures (2014).

Website: http://www.maghrebjazz.nl/

De Vrije Hand februari 1991