Overzicht

Geboren: 1957
Actief als: Componist, Muzikant
Acts: Streetbeats

Zoek in site

U bent hier: Home Personen Jan Rot

Jan Rot

Jan Rot is geboren kerstnacht 1957 in Makassar, Indonesië als zoon van een zendingsarts.

In 1978 begint hij zijn muzikale carrière als zanger, frontman en liedjesschrijver van zijn bands Streetbeats en Ratata.

In 1982 besluit hij solo verder te gaan. Naast optreden schrijft Rot een roman en wordt hij columnist bij Muziekkrant OOR.

In 1990 maakt hij als liedjesschrijver een ommezwaai door van het Engels over te stappen op de Nederlandse taal. Het album Hoop & Liefde is het eerste resultaat van deze keuze.

In 2000 slaat Rot opnieuw een andere weg in, eerst als vertaler en vertolker van wereldhits, maar later ook als hertaler van meesterwerken uit de klassieke muziek. Deze koerswijziging brengt hem uiteindelijk ook erkenning. Rot mag een gouden plaat in ontvangst nemen en wordt soms een "virtuoos hertaler" genoemd.

In 2003 maakt Rot zijn entree in de klassieke wereld met vertalingen van Franz Schubert en Robert Schumann, gezongen door klassiek geschoolde zangers als Maarten Koningsberger (Winterreis) en Ernst Daniël Smid (Dichtersliefde).

In 2006 komt Rot met een "hertaling" van de Matthäus-Passion van Bach.

Seizoen 2012/13 brengt "De grote Jan Rot show" met een overzicht van hoogtepunten uit de dertig jaar sinds debuut Counting Sheep.

In 2013 en 2014 is Rot op tournee met "Nummerrr 1!!!" , een eenmansshow met vertaalde nummer 1 hits.

Voor begin 2015 staat een grote show in Carré gepland, met hertalingen van Elvis Presley.

Bekijk de website van Jan Rot voor actuele informatie.