Overzicht

Geboren: 5 oktober 1943
Actief als: Muzikant, Uitbater

Zoek in site

U bent hier: Home Personen Jan Hekert

Jan Hekert

Jan Hekert is barman/uitbater van "Koffiehuis Adam Appel" en "De Kroeg" {Adje). Zijn roem in de showbusiness heeft hij te danken aan zijn rol als grote ster van de Jan Hekert Experience. Een korte niet al te succesvolle escapade als zanger van Snowflakes and Sunshine doet daar niet aan af.

Al op zijn zestiende geeft Jan Hekert blijk van enige ambitie om zijn verlangen om “iets” in de muziek te betekenen, om te zetten in daden. Met een spontaan optreden als Jan “Beatnik” Hekert met wat rock and roll tijdens de door The Society for Younger People georganiseerde dans- en showavond in een uitverkochte zaal van het Jeugdgebouw weet hij het rumoerige publiek stil te krijgen Dit levert hem zijn eerste persaandacht op (“zijn enigszins schuchter maar glorieus debuut”) in een verslag in het Vrije Volk (1960). 

Na een periode op zee als kok en matroos opent hij in 1966 met Adriaan Veenhoven het Koffiehuis Adam Appel, in 1968 gevolgd door De Kroeg (vh Museumbar). Beide zaken worden in de volksmond wel “Adje” genaamd en beide zijn broeinesten van de lokale alternatieve pop- en rockscene. Ze willen meer dan alleen een cafe zijn, een soort van societeit moet het worden, waar je – eventueel onder het genot van een blowtje – kunt lezen en schaken en de nieuwste popmuziek kunt beluisteren. De Kroeg staat bekend om zijn perfecte geluidsinstallatie.

Nadat De Kroeg op de fles gaat ten gevolge van een opzichtige - en naar blijkt onterechte - drugs-razzia door justitie, werkt Jan Hekert in bekende zaken als het Pakhuis, Sandino en Een brug te ver. Door zijn sociale instelling en gevoel voor humor maakt hij goede vrienden, maar een zeker melancholiek Einzelgängerschap is hem nooit vreemd geweest.

 *

Bron: Rein Hubel / De Krant Van Toen.
Veel dank zijn wij verschuldigd  aan Rein Hubel (m.m.v. Jaap Ham en Jan Hekert zelf) voor zijn informatie betreffende Jan Hekert als persoon,  "Koffiehuis Adam Appel", "De Kroeg"  en de Jan Hekert Experience. Deze informatie is door ons waar nodig geacht geredigeerd en verwerkt in deze artikelen. De volledige bijdrage van Rein Hubel kunt u vinden onder Tab Interview(s).