Overzicht

Geboren: Magelang, Indonesië, 30 juni 1938
Overleden: Groningen, 1 januari 1986
Actief als: Kunstenaar, Muzikant, Ontwerper
Ook bekend als: Hannibal

Zoek in site

U bent hier: Home Personen Henri de Wolf

Henri de Wolf

Henri Cornand Vincentius Maria de Wolf, ook wel genoemd Henri, Hannie of (voor trottoirvrienden) Hannibal, alias de Groninger uit Azië is onmiskenbaar een fenomeen in Groningen. Hij is grafisch ontwerper, reclameman, tekstschrijver, stand - en decorbouwer, organisator, politiek en cultureel activist, ideeënman, levensgenieter, pleziermaker, animator, jazz - gek en leider van het kunstenaarscollectief Forma Aktua (Pinakotheek). 

Henri maakt met zijn trompet menig jazz-jamsessie onveilig. De eerste tonen zijn meestal geniaal, maar Henri heeft het natuurlijk veel te druk om vijf uur per dag te oefenen en al na korte tijd doet het gebrek aan embouchure zich gelden.

In de begintijd van jazzclub De Koffer (1970) heeft Henri er bands geprogrammeerd en de inrichting ontworpen. Ook ontwerpt hij later Sandino

In 1984 wordt op initiatief van de Wolf en enige prominente jazzkenners de jaarlijkse Forma Aktua jazzprijs voor Groninger musici in het leven geroepen, na zijn dood in 1986 de Henri de Wolf Jazzprijs geheten. 

In 1990 brengt Beeldlijn de documentaire 'Wolf is de naam' over Henri uit.

Henri de Wolf Jazzprijs

De prijs wordt ingesteld als daad van protest tegen "de ondermijning van de Jazzmarathon en het buitensluiten van de geimproviseerde muziek bij het kapitale Jules Verne-projekt". In de jury nemen (voor het leven benoemd) plaats: programmeur Adriaan de Voogd en muziekjournalisten Renze de Vries en Eddy Determeyer. Van 1994 tot en met 1997 is er een hiaat en na 1998 wordt de prijs niet meer uitgereikt.

1984 - 5 musici: Herman Koster, Frans Vermeerssen, Piet Hoeksma, Jan Kuiper, Hans Hoeksema
1985 - Gerard Ammerlaan
1986 - Erik Huele
1987 - Kees Post
1988 - Johan Huizing
1989 - De Vrije Hand
1990 - Hans Bosch
1991 - Gerry Arling
1992 - Winfred Buma
1993 - Alan Laurillard
1998 - Harry Arling

Bronnen: 
http://www.hetverhaalvangroningen.nl/verhalen/hommage-a-henri-de-wolf
http://nl.wikipedia.org/wiki/Henri_de_Wolf_(kunstschilder)