Overzicht

Geboren: Amsterdam, 1948
Actief als: Componist, Muzikant

Zoek in site

U bent hier: Home Personen Bert van Erk

Bert van Erk

Amsterdam

Bert van Erk studeert van 1966 tot '70 klassiek gitaar aan het Conservatorium van het Muzieklyceum in Amsterdam. Hij doet mee aan series workshops: "Neue Musik" aan de Musikhochschule Koln, electronische muziek bij Sonologie Utrecht. Bert speelt spaanse-, electrische- of basgitaar en soms percussie in jazz-, blues-, salsa- en theaterorkesten en met symphonieorkesten in eigentijdse stukken. Van Erk maakt van '68 tot '70 deel uit van internationaal gezelschap MEV (Musica Elettronica Viva di Roma), en is in die tijd ook docent gitaar aan de Muziek-School in Amsterdam-Noord.

Utrecht

Bert van Erk begint in 1973 vooral contrabas te spelen, en heeft les van Peter Scholc. In zijn nieuwe woonplaats Utrecht gaat hij spelen met Gijs Hendriks, een samenwerking die duurt tot 1992. Hij speelt in die periode op podia in binnen- en buitenland met o.a: Slide Hampton, Boy Edgar Big Band, Dexter Gordon, Johnny Griffin, John Engels, Kenny Wheeler, Stan Tracey, Arthur Taylor, Beaver Harris, Wim Overgaauw, Joe Diorio, Marilyn Mead, Benny Bailey, Gerard Vogel, John Betsch. Met Hendriks geeft Bert impro-workshops voor o.a. de SJU, Jeugd en Muziek Den Haag, St.Jazzpower Eindhoven. Later geeft hij workshops bij o.a. Sfeerstation Bolingo Utrecht en zwakzinnigeninstituut Sint Bavo Noordwijkerhout.

Tussen '76 en '85 is van Erk bestuurslid van de Stichting Jazz- en geimproviseerde muziek Utrecht en hij staat mede aan de wieg van het SJU-Huis.

Groningen

In 1993 verhuist Bert naar Middelstum in de provincie Groningen. In Groningen ontstaan het trio Marlon, Buma & Van Erk, Bert's Breeze, Afro Jazz Jam en wordt gespeeld met Out To Lunch, Les Bohemes, Crincrin en Chocolate.

In '93-'94 studeert hij carillon aan Nederlandse Beiaard School Amersfoort en in '97 en '98 speelt hij in Senegal met o.a. Souleymane Faye, Africando en Abou Thiam & Ngaari Laaw. 

Bert van Erk componeert en arrangeert vooral ten behoeve van orkesten en projecten waar ik hij meespeelt. Hij geeft contrabas- en basgitaarlessen en improvisatieworkshops Jazz sessions aan het Groninger USVAinTheatre. Recente bands/projecten zijn: Five Brothers, Trio Hilbrandie at Large, Still Live, Grunnroots, Zazou Swing en Jazz and Poetry.