Overzicht

Geboren: Groningen, 27 februari 1911
Overleden: Hilversum, 16 augustus 1995
Actief als: Muzikant

Zoek in site

U bent hier: Home Personen Benny Behr

Benny Behr

Benny Behr is geboren en getogen in Groningen. In 1930 woont het gezin Behr aan de Nieuwstad 9a, later aan de Folkingestraat 51a.

"Benny kreeg eerst vioolles van de heer Goudappel en kwam daarna onder het mes van de vroegere concertmeester van de G.0.V.: de heer Clemens-Schröner. De eerste schreden op het muzikale pad werden gezet op achtjarige leeftijd en met zeventien jaar was hij zo ver, dat hij als volontair in de G.O.V. belandde, waarna een jaar later een aanstelling als violist-fluitist volgde. Negen jaar lang heeft Behr in de concertsfeer hoofdzakelijk de strijkstok bediend, maar in die tussentijd toonde hij zich allerminst eenzijdig. Feitelijk bracht de start van de „Lyres" Behr niet voor de eerste maal in de openbaarheid van het amusement. Die allereerste keer dat zijn jeugdig gezichtje door het publiek kon worden bewonderd, alsmede zijn muzikale kunnen, was in café Centraal in de Oude Ebbingestraat bij de heer Dijkstra, wiens zoon thans eigenaar is van de Oude Meet in de Herestraat. Dat belangrijke moment vond plaats op een meikermis, toen Benny maar net veertien jaar was geworden."  (Nieuwsblad v/h Noorden)

The Blue Lyres is in 1933 Behr's eerste eigen orkest. Hij speelt hierin zelf altsaxofoon en heeft onder meer engagementen in Frigge, Astoria en de Harmonie. "Dat het best mogelijk bleek de klassieken met de jazz te combineren bewijst het volgende. Benny Behr was tegelijk lid van de Groninger Orkest Vereniging en bandleider. Er waren in die dertiger jaren altijd zondagavondconcerten voor leden van de Harmonie. Omstreeks negen uur pauzeerde men, dan holde Behr vlug naar de overkant, naar Astoria, en speelde daar vlug een aantal foxtrots of tango's mee met de „Lyres" om daarna weer op een holletje naar Beethoven en Brahms terug te keren. Als omstreeks tien uur het laatste applaus verklonken was kregen de „Lyres" aan de overkant voor de tweede maal versterking." (Nieuwsblad v/h Noorden)

Behr vertrekt naar Amsterdam in 1937. Hier speelt hij als saxofonist bij Jack de Vries' Internationals, met de bekende joods Amsterdamse zanger Leo Fuld en maakt hij deel uit van de formaties van Harry Pohl en Johnny Fresco.

In 1940 keert Benny terug naar Groningen. Gedurende de Duitse bezetting musiceert hij toch nog enkele malen (door zijn joodse afkomst met gevaar voor zijn leven) bij „Mutua Fides", waar hij een graag geziene gast is. Met de nodige mazzel overleeft hij de Tweede Wereldoorlog in kamp Westerbork (hierover is hij zeer gesloten). Veertien dagen na de bevrijding begint hij in Groningen The Big Five, huisorkest van zaal Frigge

Benny Behr wordt weer naar het westen gehaald en vanaf september '45 speelt Behr jarenlang de eerste viool bij het Metropole-orkest van Dolf van der Linden. Samen met zijn eveneens in Groninger Folkingestraat opgegroeide jeugdvriend Sem Nijveen vormt hij vanaf 1959 twintig jaar lang een internationaal succesvol humoristisch viool-duo. Ze beginnen hun tv-carrière bij de Dorus-shows van Tom Manders en breken internationaal door via de BBC.

Benny Behr overlijdt in 1995 op 84-jarige leeftijd, nog geen vier maanden na de dood van Sem Nijveen.


Nieuwsblad v/h Noorden van 29-maart-1989: Schnabbel muzikanten bijeen in Coendersborg.