Overzicht

Geboren: 14-08-1945, Exloo
Overleden: 29-08-2010, De Wilgen
Actief als: Componist, Muzikant, Tekstdichter
Ook bekend als: Barré

Zoek in site

U bent hier: Home Personen André Bralts

André Bralts

Zanger en tekstdichter André Bralts (Exloo 14 augustus 1945 - De Wilgen 29 augustus 2010) vormt in de jaren zeventig met Paul Penninkhof het Tragisch Duo Paul & André. Het duo wordt landelijk bekend in kleine kring door hun elpee Live in America, met humoristisch Nederlandstalig eigen werk en curieuze vertalingen van pophits.

Het duo stopt in 1981, maar na een reünieoptreden wordt dertien jaar later de draad weer opgepakt. Als trio Joop, Paul & André (met accordeonist Joop Douwma) verschijnt in 1997 de cd TROOST!. Bralts levert hiervoor het merendeel van de teksten, waarin meer zijn gevoelige kant aan bod komt en naast het ABN ook het Gronings en Drents gebezigd wordt.

In 2000 gaan Bralts en Douwma verder met de band Woarom Nait. Er worden regelmatig opnames gemaakt bij Radio Noord en er wordt een cd, Aaltied Joareg Wezen, uitgebracht met uitsluitend Groningstalig werk. Later werkt hij samen met de Friese musici Sido en Trienke Martens, waarmee hij de cd's De keuning te riek en Wat ik altied mooi von (2009) maakt.

Behalve als liedjesschrijver is Bralts actief in de Friestalige literaire wereld. Hij is jarenlang redacteur van het tijdschrift de Strikel, is medewerker van tijdschrift De Moanne en schrijft een aantal columns in de Leeuwarder Courant.

Op 29 augustus 2010 overlijdt André Bralts op 65-jarige leeftijd.

Zie ook: De krant van toen.