Overzicht

Geboren: 20 september 1946
Actief als: Muzikant
Ook bekend als: Happy

Zoek in site

U bent hier: Home Personen Albert (Appie) Alberts

Albert (Appie) Alberts

Albert (Appie) Alberts begint zijn muzikale carrière in het muziekkorps Door Het Volk, Voor Het Volk in de hoop daar trompettist te kunnen worden. Omdat er voldoende trompetters zijn, gaat hij klarinet spelen. Geïnspireerd door Charlie Parker en John Coltrane verschaft hij zich een saxofoon en begint met Tom Barlage en Rik Zaal, die ook op het Heymans Lyceum zitten, zijn eerste bandje: The Keys. Hij speelt mee in Big Band '67.

Hij gaat scheikunde studeren aan de Rijksuniversteit Groningen en vertrekt voor de wetenschap een paar jaar naar Los Angeles en Straatsburg om bij de latere nobelprijswinnaars Donald Cram en Jean Marie Lehn in het laboratorium te werken. Hij promoveert tot doctor in de Scheikunde en gaat in 1989 als onderzoeker aan de slag bij de Technische Hogeschool in Eindhoven, maar blijft regelmatig spelen en optreden.

Appie Alberts surft volop op het Groninger Springtij, zo speelt hij een paar keer mee met Herman Broods Wild Romance. In 1979 begint hij AA & the Doctors, een band die onder vele pseudoniemen bekend is en waarin vele bekende Groninger muzikanten hebben gespeeld. In 1987 haalt hij als oudste deelnemer (41) met AA & the Doctors de finale van de Grote Prijs van Nederland, maar wint niet.

Na een Springtij-reüniefestival in 1993 komen AA & The Doctors weer bijeen, gaan touren en brengen platen uit. Zijn 50e verjaardag in 1996 wordt in jazzcafé De Spieghel gevierd met de presentatie van de cd The Doctor Is In.

Schrijver/journalist Herman Sandman (1965) is een tiener als Wash mah brain uitkomt. Voor zijn generatie is Appie Alberts een cultfiguur en hij is dat in Sandmans ogen altijd gebleven. Dat maakt nieuwsgierig: Wat is dat eigenlijk voor iemand? Sandman duikt in het leven van Alberts. Dat levert in 2013 een boek op, het verhaal van een doctor in de rock-‘n-roll.

Wordt vervolgd