Overzicht

Geboren: Mali, 1951
Overleden: Mali, juni 2011
Actief als: Geluidstechnicus, Muzikant

Zoek in site

U bent hier: Home Personen Abou Camara

Abou Camara

Aboubacar Dembar "Abou" Camara is sinds 1975 professioneel muzikant. Abou is van oorsprong bassist, maar hij speelt ook op de balafoon en de n’goni.

Hij is begonnen in het gouvernementele orkest te Banamba en heeft daar ook deel uitgemaakt van de Shualaband. Vervolgens heeft hij bij het “Orchestre Bida regional” gespeeld en tussen 1979 en 1984 aan 3 biënnales meegedaan.

Van 1984 t/m 1987 is hij verbonden aan de Djataband van Zani Diabaté, waarmee hij 2 keer internationaal buiten Afrika toert. Na een jaar in Parijs in diverse samenstellingen te hebben gespeeld, vertrekt hij naar Nederland om bij Fatala (Nijmegen) te gaan spelen.

In augustus 1989 is Abou Camara in Groningen mede-oprichter van “Benkadi International”, de eerste Malinese band in Nederland. Sinds 1997 speelt hij niet meer bij de band.

Abou Camara richt Miriyawalé op, met als doel een bijdrage te leveren aan het artistieke klimaat in Mali en kunst en muziek te gebruiken als emancipatiemiddel voor jongeren in Mali. Van 2000 t/m 2006 is hij jongerenwerker in Den Helder bij St, Triton. Hij haalt zijn diploma studio-engeneer bij de Sound-Academy te Hilversum. In juli 2008 verhuist hij samen met zijn vrouw Janette de Haas naar Sikasso Mali om het sociaal culturele jongerenactiviteitencantrum "Centre Miriyawalé" op te zetten.

Abou Camara is overleden in juni 2011.

Bronnen: 
http://www.lamin.nl/Miriyawale.html 
http://www.benkadi.nl