Overzicht

Periode: onbekend - nu
Plaats(en): Provincie Groningen
Status: actief

Zoek in site

U bent hier: Home Overig Wedstrijden, talentenjachten

Wedstrijden, talentenjachten

Vanaf de jaren '60 is de rivaliteit tussen de diverse bands er de reden van dat er veel wedstrijden, talentenjachten of meer op presentatie gerichte festivals worden georganiseerd. Dat de loonkosten voor de ondernemende organisatoren laag zijn is natuurlijk ook geen onbelangrijke factor.

In de jaren '60 zijn deze wedstrijden heel populair. In de jaren '70 en '80 zijn er vrijwel geen talentenjachten voor de rockmuziek. Pas begin jaren '90 wordt er weer een aantal talentenjachten georganiseerd.

De Grote Prijs van Nederland is wel de bekendste. Dit festival, waaraan voorafgaat de Grote Prijs van Groningen en andere regionale finales, heeft veel bands gestimuleerd.

Rode Oortjes en Pop=Prima worden in de stad de belangrijkste talentenjachten voor minder bekende bands. Sinds 2002 worden deze door Groverpop georganiseerd. Andere mogelijkheden voor bands om zich te profileren zijn U hoort nog van ons, georganiseerd door het Kunstencentrum, Pop in het Dok in Lewenborg, Groningsch Peil, Grunnsonic en in mindere mate De Popronde en de Swingin' Groningen kroegentocht. De metal-scene kiest haar eigen weg met de Metal Battle en aanverwante wedstrijden. Ook hier zien we een interessant aanbod van festivals en talentenjachten.

Sinds 2011 organiseert popkoepel POPgroningen de POPgroningen Talent Award, een nieuwe loot aan de boom der talentenjachten.

Bron: o.m. Koen van Krimpen, Nothing going on in the city. 40 jaar popmuziek in Groningen, Groningen 2003.