Overzicht

Periode: 1975 - 2014
Plaats(en): Groningen
Status: gestopt

Zoek in site

Gerelateerde info

U bent hier: Home Overig Vera Krant

Vera Krant

Op 22 januari 1975 begint poppodium Vera in de stad Groningen met het uitgeven van een bulletin genaamd VERA-DEZE WEEK. Na 49 wekelijkse edities verandert het bulletin op 1 april 1976 van opzet en van naam: de Vera Krant is geboren.

Naast concertagenda, (recensie)bron van (alternatieve) muziek, film en literatuur is het een klankbeeld van jongerencultuur door de jaren heen. De platenlijst Trash That Beat, samengesteld door programmeur Peter 'PePr' Weening wordt gevolgd door muziekliefhebbers en andere programmeurs in den lande. Het magazine is gratis verkrijgbaar op diverse plekken in de stad.

Veel jongeren zetten er hun eerste schreden op het gebied van vormgeving en het schrijven van promo- en opiniestukken en recensies. Bill Mensema, Tup 'Tuppus' Wanders, Willem 'Snorkel' Kolvoort, Ricky van Duuren, Niek Schutter, Paul Schwarte, Johan Westerman, Barbara Stok en Marcel 'Wokkel' Kok zijn slechts enkele namen die lange tijd aan het magazine verbonden zijn.

Met de snelle opkomst van het internet, en sociale media als Facebook vanaf het eind van de jaren '00 van de 21ste eeuw neemt geleidelijk aan het belang van de agendafunctie af en daarmee de oplage. Ook het arbeidsintensieve en specialistische proces van het vullen, vormgeven en met name drukken blijkt steeds lastiger vol te houden.

Om een nieuwe impuls te geven volgt in 2012 een restyling met strakkere vormgeving en rijker kleurgebruik. De krant verschijnt vanaf dan om de drie in plaats van twee weken.

Het mag niet baten: op 10 juli 2013 valt het besluit te stoppen met de Vera Krant. Om op een waardige wijze afscheid van de krant te nemen, verschijnt op 13 januari 2014 de Vera Krant - Historische Finale Editie. Een eerbetoon aan de krant zelf, met terugblikken door schrijvers en ontwerpers. Het ontwerp is van Yol alias Johanna Wenke.