Overzicht

Periode: 1972 - 1980
Plaats(en): Groningen
Adres: Oude Boteringestraat 49, Groningen
Status: gestopt

Zoek in site

U bent hier: Home Overig Stichting Geluid

Stichting Geluid

Red Marker Stichting Geluid
De Popsesjun Studio (USVA studio) is de voornaamste activiteit van Stichting Geluid. Veel Groninger muzikanten maken hier hun eerste studio-opnames.

Stichting Geluid runt de niet-commerciele Popsesjun Studio (in de volksmond USVA Studio)  in het  pand van de Stichting Universitaire Vormingsactiviteiten USVA aan de Oude Boteringestraat. 

De non-profit studio wordt in 1972 opgericht door musici Eddy Korma en Ger Bol, die samen met enige musicerende universiteitsstudenten de stichting opzetten om een ruimte en subsidie aan te kunnen vragen bij de USVA. Het idee is om voor de kleine beurs betaalbare opnamefaciliteiten te bieden, om muzikanten te laten leren omgaan met studiowerk, demo's maken etcetera. 

Met de subsidie van de USVA worden een paar simpele recorders gekocht en zelf een mengtafel gebouwd (door Jens van Nigtevegt). Met een aantal vrijwilligers (muzikanten en geluidstechnici) waaronder Lex Coblijn, Maarten Brenninkmeijer, Wim van der Molen, Ralph JohanssonJoost Stulemeijer, Paul Penninkhof e.a. wordt de studioruimte bedrijfsklaar gemaakt en gerund. 

De studio blijkt in een grote behoefte te voorzien. Flink wat Groninger bands maken er dankbaar gebruik van, waaronder ProgenitivePlant, Willem Knigge, Jan Rot & Streetbeats, Boozy, Highway en anderen. Jan Rot vertelt in een interview hoe hij er als geflipte student Nederlands slaapt onder de mengtafel en er de basis legt voor zijn loopbaan als muzikant en liedjesschrijver. 

In 1978 wordt de studio ondergebracht in het gebouw van jongerencentrum Simplon. De gemeente kent een bescheiden subsidie toe voor verdere ontwikkeling van de studio en aanschaf van mobiele apparatuur (Herman Brood is de eerste klant), maar door bestuurlijk onvermogen komt een en ander niet naar behoren van de grond. In 1980 wordt de gemeentesubsidie formeel beeindigd. 

Opvolger van Stichting Geluid is het Popburo Groningen, waaraan de subsidie wordt toegekend.

Terzijde: Stichting Geluid-bestuurslid Lex Coblijn is in 1977 mede-initiator van muzikantensociëteit Speak Easy. De sociëteitsvergunning komt op naam van de stichting.

Bronnen: 

Eddy Korma

Popmuziek 'Rijp' Voor Subsidies 03-12-1976

Opnieuw Rock-Springtij In Groninger Simplon 02-10-1978

Hoe Groningen Nederlands Belangrijkste Popstad Werd 16-02-1979

Popburo maakt nota 24-12-1979

Gemeente Groningen beeindigt subsidie 03-05-1980

53.2202679 6.5637422