Overzicht

Periode: 1858 - 2013
Plaats(en): Groningen
Adres: Sint Jansstraat 7, Groningen
Status: gestopt

Zoek in site

U bent hier: Home Overig Stedelijke Muziekschool

Stedelijke Muziekschool

Historie

De Muziekschool in Groningen bestaat sinds 1858. In eerste instantie is het een particulier instituut, waar ‘bekwame orkestleden’ worden opgeleid. Lange tijd voert klassieke muziek er de boventoon. De school is dan nog klein van opzet met één docent en 23 leerlingen. Maar al vrij snel krijgt de school invloed op het Groninger muziekleven. Het eerste concert van de leerlingen van de muziekschool wordt gegeven in februari 1861.

In 1883 vestigt de Muziekschool zich in het oude pand aan de Sint Jansstraat 9. Door de groei van het aantal leerlingen en docenten neemt de behoefte aan meer ruimte toe en wordt er in meerdere fases uitgebreid. In 1949 neemt de gemeente de school over en wordt het de Stedelijke Muziekschool. Om aan de eisen van de moderne tijd te voldoen volgt in de jaren zestig sloop en herbouw van een deel van het complex. 

De opkomst van de popmuziek zorgt er in die tijd mede voor dat het lespakket verbreed wordt. Diverse popmuzikanten krijgen er als kind les, een aantal geeft er tegenwoordig zelf les. In 2008 bestaat de Muziekschool 150 jaar. In dit kader verschijnt het boek ‘150 jaar in een notendop’, over de historie van de muziekschool.

Per 1 juni 2013 houdt de muziekschool op te bestaan als zelfstandige entiteit. De Stedelijke Muziekschool en de Kunstencentrum Groep Groningen fuseren en gaan samen verder als Centrum voor de Kunsten. Een fusie met Knooppunt Amateurkunst (KNAK) in 2014 brengt het lesaanbod van de muziekschool onder bij de nieuwe organisatie VRIJDAG Amateurkunstondersteuning.

Podiumfunctie

Bij gelegenheid heeft de in het pand aanwezige concertzaal ook een podiumfuctie voor externe partijen. Zo programmeert de Stichting Folk Groningen er af en toe concerten.

Eurosonic

Sinds 2001 is de Muziekschool jaarlijks één van de vaste muziekpodia tijdens Eurosonic. Novastar (2001) en Mardi Grass (2002) uit België, Under Byen en Kitty Wu (in 2004) uit Denemarken zijn enkele bekende namen uit het verleden.