Overzicht

Periode: 1968 - 1973
Plaats(en): Groningen
Adres: Pakhuis, Visserstraat 72, Groningen
Status: gestopt

Zoek in site

U bent hier: Home Overig Provadya?

Provadya?

Provadya? is een landelijk informeel circuit van clubjes mensen die zich bezighouden met het organiseren van "alternatieve" culturele evenementen. Een organisatie kun je het niet noemen. Er is wel verwantschap met Provo en de Kabouterbeweging.

De beweging vindt zijn oorsprong in de Amsterdamse centra Paradiso en Fantasio en manifesteert zich op diverse plaatsen in het land. Het grote festival Lowlands vindt bijvoorbeeld zijn oorsprong bij Provadya Utrecht. Dit alles speelt zich onder die noemer af vanaf pakweg 1967 tot 1973.

Ook in Groningen komt in 1968 een "werkgroep Provadya", met als epicentrum het Pakhuis van Stichting Pro aan de Visserstraat. Betrokken zijn de jonge organisatoren Marcel Heyenga , Evert van Vliet, Robbie Kauffman,  Peter Schriemer, Peter Liemberg, Nick van Rijsbergen en later Jos Haijer.

Op 5 oktober 1968 vindt in Concertzaal de Jong (Apollo) met groot succes een eerste "kosmies gebeuren" plaats onder de titel "Heksensabbath". Een vervolg op de Heksensabbath vindt eind 1968 plaats in de witte boerderijen in Paddepoel, onder de titel "De Tweede Wederopstanding van Lygeia". 

In de volgende jaren zijn Kauffman, Schriemer en kompanen zeer actief en halen de ene wereldact na de andere naar Groningen. Fleetwood Mac met Peter Green, Fairport ConventionSoft Machine , Pink Floyd en Velvet UndergroundThe ByrdsRod Stewart en Paul McCartney, om maar wat te noemen. 

Op 17 december 1969 opent het roemruchtige jongerencultuurcentrum Chappaqua zijn deuren, met Kauffman en Schriemer als mede-initiatiefnemers. Peter Liemberg verzorgt meestal de vloeistofdiashow. Provadya? organiseert voor Vacantiecomité Groningen een popmanifestatie (12 juli 1969) en het openluchtpopfestival De Grazige Weiden (15 augustus 1970), voorloper van de Sterren in het Bos festivals.

Op 1 september 1973, tijdens de laatste Heksensabbath op het Orange Sunshine Festival, heft Provadya Groningen zichzelf op.

Nieuwsblad v/h Noorden van 03-september-1973: Barend hield Groningen bezig

Nieuwsblad v/h Noorden van 03-september-1973: Dode Provadja? op schamele wijze begraven

Nieuwsblad v/h Noorden van 31-augustus-1973: Gruno's laatste heksensabbath

Nieuwsblad v/h Noorden van 14-augustus-1973: Provadja sterft op de laatste Heksensabbath

Nieuwsblad v/h Noorden van 22-april-1969: Provadya?-Groningen inviteert Koningin voor High Boer High