Overzicht

Periode: 1976 - onbekend
Plaats(en): Groningen
Status: gestopt

Zoek in site

U bent hier: Home Overig Het Groninger Springtij

Het Groninger Springtij

In de jaren zeventig is het voor de Groninger horeca verplicht om live muziek in de zaak te hebben, als men een aanzienlijk latere sluitingstijd wil hanteren dan gebruikelijk voor een avondzaak. De plaatselijke musici profiteren dankbaar van deze regeling. Nachtzaken als De KofferThe Talk of the Townde Kattebak, Speak Easy, de Troubadour en de Churchills Club vormen naast het Pakhuis en the Bronx een belangrijke voedingsbodem voor het ontstaan van nieuwe, steeds betere bandjes. In de non-profit Popsesjun Studio kan studio-ervaring worden opgedaan. 

Door het grote succes van Herman Brood - die daarvoor jarenlang avond aan avond de lokale podia bespeelt - vindt er eind zeventiger, begin tachtiger jaren een opleving plaats van de landelijke aandacht voor Groninger popgroepen. Gestimuleerd door deze aandacht wordt er meer dan ooit aan de weg getimmerd. Bands die opvallen, platen mogen maken en meer landelijk gaan optreden zijn onder meer White Honey, New AdventuresJan Rot & the Streetbeats, Phoney & the Hardcore, The Meteors,  AA & The Doctors en Subway.

Poprecensent Syp Wynia begint in het Nieuwsblad van het Noorden de opleving te duiden als een 'springtij'. Dit wordt overgenomen en sindsdien refereert de ook op deze site regelmatig gebezigde term "Groninger Springtij" aan die tijd.

Deze site - Poparchief Groningen - komt dan ook voort uit een site met zijn oorsprong in de Groninger springtij-periode, de voormalige site Dossier Popmuziek Groningen van verzamelaar Koen van Krimpen.

Nieuwsblad v/h Noorden van 6-maart-1992. "Het gevoel dat er werkelijk iets nieuws gebeurde".